Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Τα πορτρετα του Βαλτινου

Τα πορτρέτα του Βαλτινού


Η Συλλογή Πορτρέτων του Βαλτινού αποτελεί ένα σύνολο φωτογραφιών σχεδόν 90 % των κατοίκων που γεννήθηκαν, έζησαν, και απεβίωσαν στο χωριό Βαλτινό, από το 1870 μέχρι σήμερα.
Είναι μια Συλλογή που δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Τσιγάρα με την συμμετοχή και τη συμβολή όλων των κατοίκων του χωριού.
Ποιος να το φανταζόταν, ότι οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ανύποπτα από ερασιτέχνες, αλλά και επαγγελματίες φωτογράφους πριν από 80 περίπου χρόνια θα ήταν σήμερα ένα μοναδικό ντοκουμέντο για τη ζωή του χωριού στον 20ό αιώνα.

Οι φωτογραφίες αυτές θα εκθέτονται κάθε Κυριακή στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Βαλτινού και θα μας καλούν σε ένα ταξίδι, περιπλάνησης μέσα στο χρόνο. Είναι μια ευκαιρία να λοξοκοιτάξουμε πίσω στο παρελθόν του χωριού με οδηγό μας τα βήματα των ανθρώπων που ζούσαν τότε εκεί. Φαντάζουν σήμερα ολοζώντανοι μέσα στο περιβάλλον στο οποίο κινούνταν και αναγνώριζαν ως οικείο τους.
Ο φακός στεκόταν στα πρόσωπα των ανθρώπων και έτσι διέσωσε από τη λήθη σχεδόν όλες τις μορφές του χωριού.
Σκιές θα ήταν σήμερα οι άνθρωποι αυτοί στη μνήμη όσων θυμόνταν. Αλλά να, που τώρα με τη Συλλογή αυτή μεγεθύνονται και μας κοιτάνε χωρίς να μας βλέπουν. Λες και θα ξεπηδήσουν από το κάδρο τους και θα σου διηγηθούν την ιστορία τους.
Αγρότες, χωρικοί άντρες, γυναίκες και παιδιά στέκονται χωρίς διακρίσεις μπροστά στο φακό του φωτογράφου. Οικογενειάρχες, παιδιά, νέοι και γέροντες, βιώνουν με τον ίδιο τρόπο την τελετή της απαθανάτισής τους.
Είναι όλοι Βαλτσινιώτες και αυτή η ιδιότητά τους, τους ενώνει εδώ και πάλι, μετά από τόσες δεκαετίες και τους αθροίζει μαζί σε μια Συλλογή, που σε κάνει να αισθάνεσαι όπως, μπροστά σ’ ένα θαμμένο οικογενειακό άλμπουμ.
Αυτό που αξίζει πραγματικά στη Συλλογή αυτή, είναι το δίδαγμα για τη σχετικότητα του χρόνου, για το πέρασμα των ανθρώπων που περπάτησαν εκεί..., όπου ζούμε σήμερα εμείς..., και θα τρέχουν αύριο οι νεότεροι...
Καλή ονειροπόληση!!!
Μέρος 1ον

 
Αγγελόπουλος Μιχάλης


Ρούσης Δημήτριος


Σταμούλης Γεώργιος


Απόχας Νικόλαος


Απόχα Δήμητρα


Απόχα Αλεξάνδρα


Μαγγάτου Ανθούλα


Αγγελης Χαρίλαος


Αγγελη Μαγδαλινή


Αγγελής Νικόλαος ή Παπάς


Τσιμπώνης Κωνσταντίνος


Κουφοχρήστος Νικόλαος

Βαγγελός ή Χριστάκος Γιαννάκης

Βαγγελός Αντώνιος


Βαγγελού Κωνσταντινιά


Βελέντζας Βασίλειος


Βελέντζα Όλγα

Βότσιος Ευάγγελος


Βότσιος Νικόλαος


Βότσιου Φωτεινή


Γάκης Δημήτριος


Γουλόπουλος Στέργιος


Γουλοπούλου Στεργιανή


Γκαβουκώστα Λαμπρινή


Γούσιας Ευάγγελος


Γκατζιού Δέσποινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας