Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ευχετηριες πασχαλινες καρτ ποσταλ

Ευχετήριες πασχαλινές καρτ ποστάλ



Η αλληλογραφία αποτελεί και αποτελούσε πάντα, ως επικοινωνιακό εργαλείο, ένα κομμάτι της ιστορίας. Μέρος αυτής της ιστορίας κατέχουν και οι καρτ-ποστάλ.
Η ιστορία της καρτ-ποστάλ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1869, από τον Αυστριακό Εμμανουήλ Χέρμαν.
Στη Ελλάδα, έκαναν την εμφάνισή τους, πρώτα τα ξένα καρτ-ποστάλ, τον Μάιο του 1876. Είκοσι χρόνια αργότερα, γύρω στο 1896, άρχισαν να τυπώνονται και να κυκλοφορούν τα πρώτα καρτ-ποστάλ με θέματα παρμένα από τον Ελλαδικό χώρο, από ξένους εκδότες.
Σιγά σιγά καθιερώθηκαν και οι ευχετήριες πασχαλινές καρτ ποστάλ.
Μέσα από παλιές καρτ ποστάλ, ή «επιστολικά δελτάρια», όπως ονομάζονταν, ξετυλίγονται οι ανθρώπινες κοινωνικές σχέσεις, οι ιδιωτικές αλληλογραφίες πολιτών, με οικείους και φίλους τους.
Τότε που, οι ευχές του ταξιδιώτη προς τους δικούς του ανθρώπους, αποτυπώνονταν στις καρτ-ποστάλ και ταξίδευαν για μέρες μέσω του ταχυδρομείου. Τότε που ακόμα και το τηλέφωνο ήταν πολυτέλεια για τους περισσότερους, ενώ η διαδικτυακή ηλεκτρονική αλληλογραφία και τα μηνύματα μέσω κινητών δεν υπήρχαν ούτε στη φαντασία των ανθρώπων.
Μερικές τέτοιες πασχαλινές καρτ-ποστάλ  από μια άλλη εποχή, ξεχασμένες για χρόνια στα συρτάρια, παρουσιάζουμε σήμερα μέσα από την εφημερίδα μας.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία με νοσταλγία μπορεί να συγκρίνουν, οι νεότεροι να γνωρίσουν.
Χρόνια Πολλά!





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας