Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ



Κυριακή του Πάσχα. Γιορτινή ημέρα σήμερα στο Βαλτινό. Πρωί - πρωί άναψαν τα κάρβουνα στις ψησταριές, τοποθετήθηκαν οι σούβλες με τα κοκορέτσια και τα αρνιά και σιγά σιγά σχηματίστηκαν οι παρέες. Φέτος ήρθαν αρκετοί ξενιτεμένοι και είχαν τόσα πολλά να πούνε… Στην αρχή με καφεδάκι και κατόπιν στροφή στο τσιπουράκι…, με τους πρώτους μεζέδες να καταφθάνουν, και τη μουσική να συντροφεύει στο διαπασών. Χρόνια πολλά!, Χριστός ανέστη!… Αληθώς ανέστη!…, οι ευχές, οι χαιρετούρες και τα φιλιά ανταλλάσσονταν μεταξύ των φίλων και συγγενών. 
Ημέρα χαράς, ημέρα ανάτασης και ανάστασης όλων των προσδοκιών.
Και στον αντίποδα όλων αυτών η μελαγχολία των εορτών να κυριεύει τις ψυχές αρκετών ανθρώπων.
H «μελαγχολία των εορτών επισκέπτεται κάθε χρόνο χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Οι μέρες των εορτών συνήθως είναι λαμπερές, φωτεινές, χαρούμενες, συχνά μάλιστα έχουν μυθική διάσταση. Κι όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βιώνουν τις γιορτές με θλίψη, απαισιοδοξία ή ακόμη και με δυσβάσταχτη μελαγχολία.
Τι φταίει για την μελαγχολία των εορτών;
Η μοναξιά που υπάρχει όλο τον χρόνο γίνεται αφόρητη στις γιορτές, αφού δεν “συμφωνεί” με το παραδοσιακά εορταστικό κλίμα, που μας θέλει χαρούμενους. Για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι, όπως και για τους ηλικιωμένους, είναι μέρες έντονης μοναξιάς και απομόνωσης, καθώς δεν υπάρχει στενό οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον για να μοιραστούν τις γιορτινές ημέρες, οι οποίες παραδοσιακά είναι αφιερωμένες στην οικογένεια και σε αγαπημένους ανθρώπους.
Τα οικονομικά προβλήματα και η αδυναμία για υπερκατανάλωση συχνά προκαλούν άγχος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εορτών.
Χρόνια οικογενειακά προβλήματα, πένθος, προσωπικά ζητήματα γίνονται πιο έντονα στις γιορτές.
Οι προσδοκίες για τις γιορτινές ημέρες συχνά είναι μη ρεαλιστικές και αναπόφευκτα ματαιώνονται ώστε να υπάρχει απογοήτευση.
Το άγχος να ανταποκριθούμε καλύτερα σε όλες τις υποχρεώσεις που υπαγορεύουν οι μέρες (προμήθειες, δώρα, κοινωνικές συγκεντρώσεις κ.λπ.), οδηγούν σε κατάσταση υπερβολικής έντασης.
Από την εφημερίδα μας συστήνουμε μερικές πρακτικές για την καταπολέμησή του.
• Μη μένετε μόνοι σας, καλέστε ακόμη και έναν φίλο για να μοιραστείτε τις γιορτινές στιγμές.
• Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να περάσετε καλά, αρκεί η διάθεση και η καλή παρέα.
• Αν δεν σας ταιριάζει η καθιερωμένη λάμψη των εορτών, βιώστε τις γιορτές όπως σας ευχαριστούν.
• Νιώστε το πραγματικό μήνυμα των εορτών και προσφέρετε αγάπη σε όσους έχουν ανάγκη.
• Αν νιώθετε μελαγχολία για ανθρώπους που λείπουν από κοντά σας αυτές τις γιορτές, μην πιέζετε τον εαυτό σας να τους ξεπεράσει.
• Μην υπερβαίνετε τις προσδοκίες σας και οργανωθείτε για τις γιορτές χωρίς άγχος.

Και πάνω απ΄ όλα να γνωρίζεται πως το ίδιο άγχος το βιώνουν (ασχέτως αν δεν φαίνεται) όλοι σχεδόν οι άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας