Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ξεκινησε η υποβολη δηλωσεων ΟΣΔΕ

Με 17 συνεργεία η ΕΑΣ Τρικάλων θα βοηθήσει τους αγρότες για τη σωστή συμπλήρωσή τους


Άρχισε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων η διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για το έτος 2010.
Η διοίκηση της ΕΑΣ με απόφασή της συγκρότησε 17 συνεργεία με 40 άτομα που θα συμπληρώνουν τις αιτήσεις των παραγωγών, ενώ επικεφαλής θα είναι τεχνολόγοι γεωπόνοι.
Τα συνεργεία θα μεταβούν στα χωριά του Νομού και οι αγρότες θα ενημερώνονται για το πρόγραμμα των επισκέψεων από τον τοπικό Τύπο και με αναρτημένες ανακοινώσεις στα δημαρχεία και τα καφενεία.



Οι δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι δεν θα αποδεχτεί εκπρόθεσμες δηλώσεις με αποτέλεσμα να μην λάβουν τις κοινοτικές ενισχύσεις.
Στο μεταξύ το τιμολόγιο ενεργοποίησης των δικαιωμάτων απέστειλε στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών η ΠΑΣΕΓΕΣ, με βάση το οποίο όλες οι χρεώσεις για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κυμαίνονται μεταξύ 55 και 150 ευρώ (+ΦΠΑ).
Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με περισσότερα από 10.000 ευρώ δικαιώματα, η χρέωση ανά δήλωση είναι 150 ευρώ (+ΦΠΑ).
Σε αυτή την κλίμακα είχαν συμφωνήσει ΠΑΣΕΓΕΣ και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κινηθούν οι φετινές χρεώσεις.
Όσον αφορά τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, πρόκειται για σαφώς χαμηλότερες χρεώσεις από τα επίπεδα των δικαιωμάτων αξίας 800 ευρώ και πάνω, με μία μικρή αύξηση για τους κατόχους δικαιωμάτων αξίας μικρότερης των 800 ευρώ.

Το τιμολόγιο του ΟΣΔΕ
Αναλυτικά το τιμολόγιο της ΠΑΣΕΓΕΣ για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ διαμορφώνεται ως εξής (σ.σ. δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ):
Δικαιώματα από 200-300 ευρώ σε 55 ευρώ, από 300-500 ευρώ σε 65 ευρώ, από 500-800 ευρώ σε 70 ευρώ, από 800-1000 ευρώ σε 80 ευρώ, από 1.000-2.000 ευρώ σε 110 ευρώ, από 2.000-3.000 ευρώ σε 130 ευρώ, από 3.000-4.000 ευρώ σε 140 ευρώ, από 4.000 ευρώ και άνω σε 150 ευρώ.
Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με δικαιώματα πάνω 10.000 ευρώ σε 150 ευρώ και για συνταξιούχους ΟΓΑ με δικαιώματα πάνω από 5.000 ευρώ σε 150 ευρώ επίσης.

Τα δικαιολογητικά
Σε ότι αφορά τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι αγρότες για την ενιαία ενίσχυση και την συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, αυτά είναι τα εξής: φωτοτυπία δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, φωτοτυπία της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού, φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος Εφορίας, τιμολόγια και καρτέλες για προϊόντα όπως σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι και καπνός, φωτοτυπία συμφωνητικών ενοικίασης αγροτεμαχίων, φωτοτυπία συμβολαίων ενοικίασης βοσκοτόπων, φωτοτυπία μητρώου κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, φωτοτυπία αποφάσεων ένταξης σε προγράμματα και πρόωρης συνταξιοδότησης, φωτοτυπία βιβλιαρίου ΟΓΑ και καρτέλα ατομικού δελτίου πληρωμής ή δικαιωμάτων.
Πάντως προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με την προσκόμιση των δικαιολογητικών θα ήταν καλό οι δικαιούχοι του ΟΣΔΕ να ενημερώνονται πρώτα από τα συνεργεία που θα βρίσκονται στα χωριά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας