Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Φέτος βγήκαν οι κόποι των καρπουζοπαραγωγών

 Θεαματική άνοδος των τιμών του καρπουζιού και του πεπονιού λόγω φθηνού ευρώ, αλλά και καιρικών συνθηκών!


Φέτος που τα καρπούζια και τα πεπόνια έτυχε να έχουν καλή τιμή και βγήκαν οι κόποι των καρπουζοπαραγωγών, στο Βαλτινό δεν υπήρχαν μποστάνια.
Πέρυσι, πουλούσαν καρπούζια προς 6 και 5 λεπτά το κιλό και φέτος η τιμή τους, έχει τριπλασιαστεί, δεν πέφτει κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό. Ακόμη και τα καρπούζια που προορίζονται για εξαγωγή πωλούνται πάνω από 18 λεπτά το κιλό.


Στη λιανική, τα καρπούζια πωλούνται σταθερά, πάνω από 35 λεπτά το κιλό.



Η πρώτη εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι το καρπούζι είναι εξαγώγιμο προϊόν. Η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, επέτρεψε στο ντόπιο καρπούζι να επιστρέψει σε αγορές της ανατολικής Ευρώπης, όπου είχε εξοβελιστεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της πολιτικής του ισχυρού ευρώ.



Η δεύτερη εξήγηση, αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες. Λόγω των καιρικών συνθηκών του Μαΐου, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, με καρπούζια στην Βουλγαρία και την Ουγγαρία, καταστράφηκαν, οπότε υπάρχει ζήτηση για ελληνικό καρπούζι.



Η καλλιέργεια μποστανιών είναι τελικά λαχείο. Αν σου "κάτσει" η χρονιά θα κερδίσεις χρήματα, αν όμως δεν σου "κάτσει" "μπαίνεις από μέσα" και πάει ο κόπος χαμένος. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αγρότες φοβούνται να ρισκάρουν και να ασχοληθούν με τα μποστάνια…







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας