Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ο φούρνος του Βαλτινού




Από το 1985, στο Βαλτινό λειτουργεί το αρτοποιείο του κ. Κωνσταντίνου Κατσιούλη.
Ο αρτοποιός Κων. Κατσιούλης περιέγραψε τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού και αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις δυσκολίες της εργασίας και αποκάλυψε ορισμένα από τα μυστικά του επαγγέλματος.




­Η όλη διαδικασία της παρασκευής του άρτου αρχίζει με τη ζύμωση, μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Κατσιούλης, στη συνέχεια κυλινδρίζουμε τη ζύμη, τη ζυγίζουμε, την περνάμε από την πλαστική μηχανή και βγαίνει σε φόρμα. Κατόπιν την τοποθετούμε στη στόφα και όταν γίνει έτοιμη για ψήσιμο την φουρνίζουμε. Σε 30 λεπτά περίπου διακόπτουμε την θέρμανση και μετά από 45 λεπτά ξεφουρνίζουμε το ψωμί. Σε όλη τη διαδικασία της παρασκευής του άρτου, εκείνο που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο είναι:




1) Κατά τη ζύμωση του ψωμιού θα πρέπει να μπουν οι κατάλληλες αναλογίες των παραδοσιακών συστατικών . Να βάλουμε δηλαδή το ανάλογο αλάτι, το ανάλογο νερό και την ανάλογη όξυνη ζύμη.
Στο αρτοποιείο μας δίνουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτό και δεν προσθέτουμε άλλα συστατικά, τα οποία ενδεχομένως να είναι επιβλαβή για την υγεία του καταναλωτή.
2) Ο χρόνος στο ζυμωτήρα θα πρέπει να είναι ο σωστός και να κυλινδρίζεται πολύ καλά η ζύμη.

3) Ο χρόνος παραμονής της ζύμης στη στόφα θα πρέπει να είναι ο πλέον κατάλληλος για να μη στεγνώσει η ζύμη.




4) Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στην καθαριότητα των χώρων και γενικά στην τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Τέλος για την κάλυψη των αναγκών του Βαλτινού, το αρτοποιείο μας τροφοδοτεί σε ημερήσια βάση 120 κιλά ψωμί
Όμως τροφοδοτούμε και τα γύρω χωριά της περιοχής όπως τα Ματζουκέικα, τον Μέλιγο, την Κ. Ελάτη, τον Παραπόταμο, τον Πρόδρομο, το Γοργογύρι κ.α.




Στο αρτοποιείο του Κ. Κατσιούλη, που λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση και εργάζονται όλα τα μέλη της οικογένειας, την διανομή του άρτου έχει αναλάβει ο γαμπρός του, Θεόφιλος Σακκάς, ο οποίος γυρίζει τα χωριά με το φορτηγάκι και διανέμει το ψωμί από σπίτι σε σπίτι.


Εικόνες από εκπαιδευτική εκδρομή, του δημοτικού σχολείου Βαλτινού, στο αρτοποιείο του Κ. Κατσιούλη.

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας