Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ο Μικρός Καουμπόυ - ο Μικρός Αρχηγός – ο Μικρός Σερίφης


Μας συντροφεύουν από τότε που ήμασταν παιδιά και ίσως ακόμη και τώρα ως ενήλικες να συνεχίζουμε να τους ρίχνουμε κλεφτές νοσταλγικές ματιές. Είναι οι αγαπημένοι παιδικοί ήρωες των κόμικ, πολλοί από τους οποίους γεννήθηκαν πριν από εμάς και πιθανότατα κάποιοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά.




Σχεδόν κανένας μας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν αναγνωρίζει ή ότι δεν έχει διαβάσει έστω και μια ιστορία τους. Σε ποιους αναφερόμαστε; Μα φυσικά στους δεκάδες χάρτινους ήρωες των παιδικών ή εφηβικών μας χρόνων που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα αγέραστοι, ακμαίοι, σαφώς εκσυγχρονισμένοι, αλλά πάντα οικείοι, να καταφέρνουν να ψυχαγωγούν τα παιδιά κάθε ηλικίας και, όπως αποδεικνύεται, κάθε γενιάς. Η αναδρομή μας στο χρόνο θα είναι σίγουρα πολύχρωμη, διασκεδαστική αλλά και πολυδιάστατη. Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε καλύτερα αλλά και να θυμηθούμε τον δικό μας Μικρό Κάου Μπόυ, Μικρό Αρχηγό και Μικρό Σερίφη.


Με πρωταγωνιστή το Δεκαοχτάχρονο ατρόμητο Ελληνόπουλο, τον Δημήτρη Αδαμόπουλο ή Τζιμ Άνταμς όπως τον ξέρουν στην Αμερική και συμπρωταγωνιστές την Δεκαεφτάχρονη πανέμορφη αμαζόνα, Ντιάνα από το Τέξας, τον Πεπίτο Γκοντζάλες, το κωμικό Μεξικανόπουλο με τον αχώριστο τετράποδο φίλο του, γαϊδουράκο, τον Πελεγκρίνο και το Δωδεκάχρονο Ινδιανάκι Τσιπιρίπο κυκλοφορούσαν για χρόνια με τρεις διαφορετικούς τίτλους τα εβδομαδιαία εικονογραφημένα περιοδικά «Ο Μικρός Καουμπόυ» «Ο Μικρός Αρχηγός» και «Ο Μικρός Σερίφης».




Η έκδοση του Μικρού Καουμπόυ και του Μικρού Σερίφη ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1962 ενώ ο Μικρός Αρχηγός άρχισε να εκδίδεται μετά από μια δεκαετία δηλαδή το 1972.




Ο εκδότης των δύο περιοδικών, δηλαδή του Μικρού Καουμπόυ και του Μικρού Αρχηγού είναι ο Κωνσταντίνος Ραμπατζής, ενώ του Μικρού Σερίφη εκδότης είναι οι Αδελφοί Χρήστος και Παναγιώτης Στρατίκη. Οι υπεύθυνοι για την συγγραφή, τη μετάφραση και την απόδοση στα ελληνικά ήταν ο Κώστας Φωτεινός και ο Γεώργιος Μαρμαρίδης.




Οι γουέστερν αυτοτελείς και όχι μόνο, περιπέτειες των τεσσάρων θρυλικών ηρώων του νόμου, που είναι εντεταλμένοι από τον αρχηγό των Σερίφηδων του Τέξας, τον Κάπταιν Κούπερ σε διάφορες αποστολές, για να επιβάλουν το νόμο στο άγριο Φαρ Ουέστ. εντυπωσιάζουν και συγκινούν τους αναγνώστες που μανιωδώς αγοράζουν και διαβάζουν τα περιοδικά.




Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό είδος που επικεντρώνεται στα γουέστερν στην περιπέτεια, και στην φαντασία. Βρίσκει απήχηση σε κάθε κατηγορία κοινού, και συγκινεί εξίσου ένα μαθητή, αλλά και τον πλέον απαιτητικό διανοούμενο, έστω κι αν μερικοί τα κατατάσσουν στο χώρο της «υποκουλτούρας».






1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ φίλε, φαίνεται πως κι εσύ ήσουν φανατικός αναγνώστης αυτών των περιοδικών! Όλα σωστά όσα γράφεις, μια μικρή διορθωσούλα, μόνο: η εικόνα της κοπέλας που γράφεις ως Ντιάνα, είναι η Παλόμα, μια βοηθός του Τζιμ Άνταμς που έμεινε για λίγο καιρό στις περιπέτειες.
    Μπράβο, για το ενδιαφέρον σου γι' αυτά τα περιοδικά. Το blog του Μικρού Σερίφη, το γνωρίζεις; Για πέρασε μια βόλτα...
    www.mikrosserifis.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

επικοινωνιστε μαζι μας