Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του Πανηγυριού.

Αφιέρωμα στο Πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου




Ύψιστη, με πρωτεύουσα θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες θρησκευτικές εορτές του καλοκαιριού, κατέχει στην καρδιά του Αυγούστου η Κοίμηση της Θεοτόκου.




Στο Βαλτινό κάθε χρόνο διοργανώνεται εδώ και χρόνια στο εξωκλήσι της Παναγίας, περίλαμπρο πανηγύρι στο οποίο συμβάλλουν και συμμετέχουν με την προσωπική τους παρουσία πολλοί πιστοί κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού...




Έτσι κάθε χρόνο η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη και ο θεσμός του Πανηγυριού βρίσκεται βαθιά χαραγμένος στην συνείδηση όλων των κατοίκων.




Την οργανωτική δομή του Πανηγυριού την έχει κυρίαρχα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο μαζί με τους διάφορους εθελοντές πιστούς στην θρησκευτική και λαϊκή παράδοση.




Αρχές Αυγούστου εξασφαλίζονται τα σφαχτά και τα εφόδια για την παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού. Την παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου αναλόγως με την ημέρα που πέφτει, το φαγητό είναι καζάνι, φασολάδα ή πρόβιο κρέας με κριθαράκι. Φέτος θα είναι μοσχάρι με κριθαράκι.




Οι εθελοντές μάγειροι, οι διανομείς φαγητού και οι διάφοροι βοηθοί έχουν την ευθύνη για την προσφορά του καλού και νόστιμου φαγητού.






Οι γυναίκες εθελόντριες αναλαμβάνουν την καθαριότητα και τη λάντζα των μαγειρικών σκευών του μαγειρείου.




Επικεφαλής του θρησκευτικού τελετουργικού (Λειτουργία, Αρτοκλασία, εσπερινό, Δέηση κλπ.) είναι ο αιδεσιμότατος Πατήρ Κωνσταντίνος Ζαχαράκης με τους εκλεκτούς ιεροψάλτες.




Κάποιοι αναλαμβάνουν τον συντονισμό του πάρκιν των αυτοκινήτων των επισκεπτών.




Και έτσι, κάθε χρόνο το πανηγύρι, μέσα σε φιλόξενο και εορταστικό κλίμα γιορτάζεται με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, έτσι όπως ταιριάζει στη Μαγαλόχαρη Παναγία τη Βαλτινιώτισσα.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας