Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ο Άρχοντας "Σιμής" και το τσιφλίκι του, στο Βαλτινό.

Το εξοχικό (κονάκι) στο Βαλτινό

Ιστορίες πλούτου, φτώχιας, αδικίας, πίκρας και χαράς.
Ιστορίες γεμάτες πάθος, αγάπη, μίσος, αδιαφορία…
Αγώνες με δράση για τη διεκδίκηση του ονείρου.
Κι έρχεται η στιγμή του απολογισμού…
και τελικά διαπιστώνεις πως:
«Ματαιότης Ματαιοτήτων τα πάντα Ματαιότης»!


Το δάσος της Παναγίας παλαιότερη ιδιοκτησία του άρχοντα Βασιλείου Σιμή.

Η οικογένεια Σιμή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του τόπου μας, μιας και το χωριό Βαλτινό αποτέλεσε ένα τσιφλίκι από τα τέσσερα χωριά της περιοχής, που ανήκαν στην οικογένεια Σιμή, και που εκμεταλλεύονταν επί χρόνια.
Μέσα στο τσιφλίκι αυτό, μεταξύ άλλων, ήταν το δάσος του Λόγκου και το δάσος της Παναγίας.


Μέλη της οικογένειας Σιμή στην εκκλησία Βαλτινού.

 
Με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να φύγουν για την πατρίδα τους και άρχισαν να πωλούν τα τσιφλίκια τους όσο - όσο. Οι έλληνες κεφαλαιούχοι που ζούσαν σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αιγύπτου όπου είχαν τις έδρες των εμπορικών επιχειρήσεών τους, άρπαξαν την ευκαιρία και αγόρασαν εύφορες γαίες, σε τιμή ευκαιρίας. Με τις ελληνικές καλλιέργειες δεν είχαν σχέση, αλλά δεν τους ένοιαζε. Μετρούσε η επένδυση γιατί μαζί με τα τσιφλίκια «αγόρασαν» και τους κολλίγους, καθώς και τους επιστάτες με τους άλλους υποτακτικούς των Μπέηδων, όσων αποτελούσαν δηλαδή τους κρίκους της αλυσίδας, που έδενε αδυσώπητα τους κολλίγους στην υποτέλεια.


Ο άρχοντας Βασίλειος Σιμής

Ένας από αυτούς τους τσιφλικάδες ήταν και η οικογένεια Σιμή.
Το ιστορικό της οικογένειας Σιμή ξεκινάει από τα αδέλφια Στέφανο και Δημήτρη Σιμή οι οποίοι γεννήθηκαν περίπου το 1850. Ο Στέφανος Σιμής παντρεύτηκε με μια αρχοντοπούλα από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης και απόχτησαν ένα παιδί, τον Βασίλειο. Ο άλλος αδελφός, ο Δημήτριος Σιμής έμεινε άγαμος.



Τα τέσσερα από τα επτά παιδιά του Βασιλείου Σιμή. Η Φανή (όρθια, (από αριστερά) ο Ιωάννης, ο Στέφανος και η Ευτέρπη.




Η Όλγα Σιμή

Η Ευτέρπη Σιμή

Ο Βασίλειος Σιμής παντρεύτηκε και με τη γυναίκα του Ελένη απόχτησαν επτά παιδιά. Τον Γιώργο, την Φανή, την Ευτέρπη, τον Ιωάννη, την Ευφροσύνη, τον Στέφανο, και την Όλγα.


Το αρχοντικό Σιμή στο Βαρούσι

 

Κατοικούσαν στο Βαρούσι Τρικάλων σε ένα αρχοντικό το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα.


Ο Γεώργιος Σιμής


Με τα τσιφλίκια και το εμπόριο έκαναν μεγάλη περιουσία και είχαν δημιουργήσει γύρω από το όνομά τους έναν πραγματικό μύθο πλούτου, αρχοντιάς, και χλιδής για την εποχή της παντοδυναμίας τους.


Ο Ιωάννης Σιμής


Από τα επτά αδέλφια της οικογένειας ο Γιώργος Σιμής πέθανε το 1918 σε νεαρή ηλικία 25 περίπου χρονών, ενώ ο Ιωάννης Σιμής πέθανε σε ηλικία 50 περίπου χρονών, άγαμοι και οι δύο.

Η κηδεία του άρχοντα Βασιλείου Σιμή



Οι αδελφοί Σιμή, Στέφανος και Ιωάννης με στρατιωτική στολή κατά τον πόλεμο 1912 -13.


Ο Στέφανος Σιμής

Ο Στέφανος παντρεύτηκε με την Παρασκευή, το γένος Μπέλλου από την Καλαμπάκα και απόχτησαν μια κόρη την Ελένη (Νίτσα), σύζυγος του αείμνηστου παιδιάτρου Γεωργίου Τριγώνη.


Η Παρασκευή Μπέλλου Σύζυγος του Στεφάνου Σιμή


Από τις τέσσερις αδελφές Σιμή παντρεύτηκε μόνο η μεγαλύτερη η Φανή η οποία πήρε σύζυγο τον έμπορο Γεώργιο Λιόλιο, ενώ οι άλλες τρεις Ευτέρπη, Ευφροσύνη και Όλγα έμειναν ανύπαντρες.


Η Ελένη (Νίτσα) μοναχοκόρη του Στέφανου και της Παρασκευής Σιμή


Η Ελένη (Νίτσα)  Σιμή σε νεαρή ηλικία.

Σήμερα οι τελευταίοι απόγονοι και κληρονόμοι της οικογένειας Σιμή είναι η Νίτσα Τρυγώνη η οποία έχει τρία παιδιά, την Ευαγγελία (Μικροβιολόγος), την Στεφανία (Δικηγόρος) και τον Γρηγόρη (σπουδαστή).


Ο Γεώργιος Τρυγώνης με την συζυγό του Ελένη και τηςν κόρη τους.

Είναι κτήτορες του αρχοντικού που βρίσκεται στο Βαρούσι Τρικάλων, καθώς και της κατοικίας (κονάκι) που βρίσκεται στο κέντρο του Βαλτινού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας