Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η μαγούλα του Διποτάμου (Η Τσιάρα Μαγούλα).



Σε απόσταση 4 χιλιόμετρα από το Βαλτινό και ανάμεσα από τα χωριά Διπόταμος, Ρόγγια και Φωτάδα, στην ανατολική όχθη του Πηνειού ποταμού (Σαλαμπριά), υπάρχει ένας υπερυψωμένος χώρος (μαγούλα) που πιθανόν να κρύβει στα σπλάχνα του για χιλιάδες χρόνια τα «λείψανα» ενός νεολιθικού πολιτισμού.
Μαγούλα Νότια πλευρά




Μαγούλα Βόρεια πλευρά




Σήμερα η μαγούλα αυτή διοικητικά ανήκει στο τοπικό διαμέρισμα του Διποτάμου (Λέστινο).

Η βόρεια πλευρά κατά μήκος της Μαγούλας καλύπτεται από μεγάλα πλατάνια, ενώ το νότιο μέρος αυτής είναι σχεδόν γυμνό και ελάχιστα θαμνώδες.

Νεολιθικός οικισμός Διποτάμου (Λέστινο)

Ο αείμνηστος έφορος αρχαιοτήτων Θεσσαλίας Κ.Δ. Θεοχάρης σε επίσκεψή του στην περιοχή, και κατόπιν σχετικής έρευνας, εντόπισε νεολιθικό οικισμό της 3ης περίπου χιλιετηρίδας.




Σε άλλη επίσκεψή του απέδωσε και όστρακο της 6ης χιλιετηρίδας περίπου.
Φαίνεται πως είναι ο μόνος γνωστός νεολιθικός οικισμός που διατηρήθηκε για τρεις (3) περίπου χιλιετηρίδες.

Δεν έγινε ανασκαφική έρευνα και έτσι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε περισσότερα.
Πάντως η περιοχή κατοικούνταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια και σύμφωνα με διάφορες ιστορικές πηγές αποτελούσε και οικισμό.


Στο Βιβλίο με τίτλο «ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ» του Βασιλείου Κ. Σπανού, αναφέρεται η ύπαρξη του οικισμού «Μαγούλα Τσιάρα». Πρόκειται για το σημερινό χωριό Φωτάδα που κατά το 1520 βρίσκονταν βορειότερα από την σημερινή θέση του, δηλαδή στην θέση της μαγούλας.




Σήμερα υπάρχει το τοπωνύμιο Παλιά Τσιάρα και σώζονται ακόμα οικήματα.
Ο οικισμός αποτελούνταν από δύο συνοικίες, την Μαγούλα και την Τσιάρα.




Το 1820 η Μαγούλα είχε 2 σπίτια ενώ η Τζιάρα 9. Κατά την απογραφή του 1881, ο οικισμός, που αναφέρεται ως Μαγούλα Τσάρα είχε 195 κατοίκους.




Ο χρόνος της εγκαταλείψεώς τους και της μεταφοράς των κατοίκων τους στον χώρο της σημερινής Φωτάδας είναι άγνωστος.




Όσον αφορά τα τοπωνύμια, η μαγούλα προέρχεται από την κοινή νέο-ελληνική λέξη μαγούλα, η οποία στην Θεσσαλία χρησιμοποιείται για να δηλώσει τις χαμηλές εξάρσεις του εδάφους, που καλύπτουν τα λείψανα προϊστορικών οικισμών, ενώ η Τσάρα προέρχεται από τη Βλάχικη λέξη tara (= χωράφι, όργωμα) ή τσάρα (= χώμα, γη).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας