Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο σήμερα.



Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ξεκινά κάθε χρόνο στις 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται σήμερα, στις 22 Σεπτεμβρίου, με τη μέρα που έχει καθιερωθεί ως “Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο”. Φετινό σύνθημα ήταν το “Ταξιδεύω Έξυπνα, Ζω καλύτερα”. Όπου το “ταξιδεύω έξυπνα” συνδυάζεται με την απεξάρτηση από το αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο, που αποτέλεσε για δεκαετίες σύμβολο ευημερίας και ευζωίας.




Σήμερα όμως η τάση στη σύγχρονη Ευρώπη είναι η αναζήτηση τρόπων περιορισμού του αυτοκινήτου, καθώς, μαζί με την επίδειξη ευημερίας μας έφερε και πολλά δεινά. Ατμοσφαιρική ρύπανση και πρόωρους θανάτους από τα δηλητηριώδη νέφη στις πόλεις, τροχαία ατυχήματα, λιγότερη άσκηση, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, πολύτιμες ώρες από τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μας, χαμένες στο νέφος και την απελπισία του μποτιλιαρίσματος. Πάνω σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το τεράστιο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, που ονοματίζει το αυτοκίνητο ως τον υπεύθυνο για το 30% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.




Η Ευρώπη προτρέπει λοιπόν να αφήσουμε το αυτοκίνητο, να περιορίσουμε τη χρήση του, να βρούμε άλλους τρόπους μετακίνησης.



Όμως δείτε το παρακάτω βίντεο "Ποδηλατόδρομος στα Τρίκαλα - Ποδηλάτες Τρικάλων"και αναλογιστείτε τις δικές μας ευθύνες, αλλά και της πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας