Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Πετράδες στο Βαλτινό



«Όταν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο και κοσκίνιζε το χώμα, έλεγε κάποιος, το καλό (το χώμα) το έριξε στη Θεσσαλία και τα λιθάρια στην Ήπειρο».
Η «αφθονία» λοιπόν αυτή της πέτρας στην Ήπειρο αλλά και στην γειτονική Αλβανία έγινε αναπόσπαστο στοιχείο του καθημερινού μόχθου της ζωής αλλά και της δημιουργίας.
Η τέχνη της «πέτρας» που άκμασε τον 19ο αιώνα σήμερα συνεχίζεται και εξασκείται στον τόπο μας, από εξαιρετικούς τεχνίτες Αλβανούς μετανάστες.
Οι πετράδες είναι οι τεχνίτες που ασχολούνται με την επεξεργασία και τη δόμηση (χτίσιμο) της πέτρας για την κατασκευή σπιτιών, μαντρότοιχων, κρηνών, πεζοδρομίων και άλλων πετρόχτιστων οικοδομημάτων.




Οι μάστορες ή «καλφάδες» χωρίζονται γενικά σε δύο κατηγορίες: Οι χτίστες και τοποθέτες της πέτρας. Οι χτίστες δουλεύουν στο γιαπί δυο - δυο. Ο πρώτος, που δουλεύει από την εξωτερική όψη του κτιρίου που χτίζουν, χρησιμοποιεί πέτρες πιο «καλοδουλεμένες», ενώ ο δεύτερος από την εσωτερική όψη του κτιρίου, χρησιμοποιεί πέτρες πιο χοντροκομμένες και ακατέργαστες.
Η δεύτερη κατηγορία τεχνιτών, οι τοποθέτες της πέτρας, διαθέτουν πρακτικές «γνώσεις» μηχανικής και γεωμετρίας, αλλά και καλλιτεχνική ευαισθησία και μεγάλη εμπειρία.




Στην όλη διαδικασία χρειάζονται και οι ειδικοί τεχνίτες οι λιθοξόοι ή «πελεκάνοι»), οι οποίοι ασχολούνταν με τη λάξευση ή πελέκημα της πέτρας.
Τα εργαλεία των πετράδων είναι ο ματρακάς, ο τσόκος, τα καλέμια, τα βελόνια, η τραπίνα, οι σφήνες, το μακάπ(ι), η βαριά, ο λοστός, η στάντζα κ. ά.




Στο Βαλτινό σχεδόν όλα τα πέτρινα οικοδομήματα έγιναν από μαστόρους Αλβανούς μετανάστες οι οποίοι θεωρούνται άριστοι τεχνίτες.

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.Κατάγομαι απτα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας.Έχοντας αρκετή εμπειρία στο χτίσιμο της πέτρας και στο πελέκημα,βλέποντας τις παραπάνω φωτογραφίες των αλβανών"μαστόρων",μούρχετε να βάλω τα γέλια.Βέβαια για τον κάθε άσχετο που βλέπει τη δουλειά τους,ειναι έργο τέχνης!Οπως κάθε τι ψεύτικο,έτσι και οι κακοτεχνίες των αλβανών ψευτομαστόρων,κάποτε γίνονται αντιληπτές.Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από έντονες βροχοπτώσεις,τα δημιουργήματά τους καταρέουν.Το κακό είναι ότι,παρόλο που ο κόσμος τους έχει πάρει πρέφα,συνεχίζουν να τους δίνουν έργα.Τελικά ο Έλληνας δεν θα αλλάξει ποτέ,εδώ δεν αλλάζει τα πολιτικά κόμματα που τον έχουν καταστρέψει εδώ και χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kala kala oti nane .les ala telos panton .apla esis meriki ellines dn 9elete na deita alous laous na pigenoune mprosta 9elete oli n aine piso apo sas se ola.ta pragamta ite se mastoremata .ite se alla.dn mpori na iste mono esis kaloi ;) file

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑνώνυμοςΙουλίου 20, 2015

    Το μεγαλύτερο λάθος στην πέτρα είναι να την στήνεις όρθια οπως κάνουνε οι αλβανοί στις φωτογραφίες αυτές και παντού, και έτσι κερδίζουν πολλά μέτρα στο χτίσιμο και τελικά κερδίζουνε χρόνο και χρήμα.Ομως στον πρώτο σεισμό όλα τα έργα τους θα καταρεύσουνε. Ενας στους δεκα αλβανούς ίσως είναι σωστός μάστορας. Η πικρή αλήθεια και ντροπή για τον λαό τους είναι οτι το παίζουνε μαστορες ενω είναι ψευτομάστορες που κοροιδεύουν τους κοιμησμένους νεοέλλληνες και τον εαυτό τους. σωστή νοοτροπία χρειάζεται πριν γίνεις μάστορας. Και ολα αυτά που λέω δεν έχουν να κάνουν με φυλή η έθνος, ομως με αξιοπρέπεια και ήθος κατι που έχει σβήσει στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια. Οι Αλβανοί απο Ελληνες εργολάβους βρήκαν την ευκαιρία, μάθανε η τους άφησαν, και δουλεύουνε λάθος. Ντροπή σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

επικοινωνιστε μαζι μας