Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΚΟΡΑΚΟΦΩΛΙΑ «Ένας παλιός οικισμός στα σύνορα του Βαλτινού που διαλύθηκε»


Του Δημήτρη Τσιγάρα.
Αναδιφώντας παλιότερα έντυπα για την αναζήτηση στοιχείων που αφορούνε την ιστορία του τόπου μας, ανακαλύψαμε παράλληλα κι άλλα στοιχεία εξίσου ενδιαφέροντα για την ύπαρξη του παλιού οικισμού, Κορακοφωλιά, ο οποίος βρίσκονταν κοντά στο Βαλτινό αλλά στο πέρασμα των χρόνων διαλύθηκε.
Η θέση της Κορακοφωλιάς βρίσκεται 3.200 μ. νοτίως της πλατείας του Διαλεκτού, σύνορο με τα χωράφια του Βαλτινού και του Μικρού Κεφαλόβρυσου, ένα χιλιόμετρο δυτικά του Πηνειού ποταμού.
Σ' αυτή τη Θέση σήμερα βρίσκεται ο σημερινός ναός του Αγίου Δημητρίου Διαλεκτού.


ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΟΡΑΚΟΦΩΛΙΑΣ
1η Ιστορική πηγή: Αναφέρεται ως Χωρίον Κορακοφολαιά και Μέρτζι, με 7 αφιερωτές, στην πρόθεση 39 της Μονής του Δούσικου 1530 - 1697.
Παρουσιάζουμε την γραφή του φύλλου 25 β της πρόθεσης όπως ακριβώς είναι:


χωρίον κορακοφολαιά και μέρτζι.
κ. ιωάννου. σταμούλοc. αναστασίου. σταθούc.
κώνστα. σταμούλοc. ιωάννου.

2η Ιστορική πηγή: Αναφέρεται ως χωρίον Καρακοφωληά, στο φύλλο 22α, με 1 αφιερωτή, στην πρόθεση 421 του Μεγάλου Μετεώρου 1592 / 1593 - 19ος αιώνας.
3η Ιστορική πηγή: Αναφέρεται ως Καρακοφωλιά, σε δύo αχρονολόγητες ενθυμήσεις ενός Ευαγγελίου του 1768, με την πληροφορία ότι υπάρχει στον οικισμό και ναός του Αγίου Δημητρίου.


Παρουσιάζουμε τις ενθυμήσεις του Ευαγγελίου όπως ακριβώς είναι γραμμένες:
Α'φηερώθη παρά τώ ζήση τζάρα, είς τήν Ε'κκλησίαν του αγίου δημήτρίου εις χωρίον καρακοφωλιάν της τρίκκης: -Αφηέρωμα είς τήν Εκκλησίαν του αγίου δημητρίου είς χωρίον καρακοφωλιάν καλούμενον τής τρίκης:-
4η Ιστορική πηγή: Αναφέρεται ως Καρακοφωλεά, με τρία σπίτια κατά την καταγραφή του βιλαετίου Τρίκκης και Σταγών στις 29 Σεπτεμβρίου 1820.

ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Ο οικισμός είναι από χρόνια διαλυμένος. Η σημερινή παράδοση αγνοεί τη χρονολογία διάλυσης, ούτε καν τον θυμάται. Παρέμεινε, όμως, το τοπωνύμιο
Καρακοφωλιά και το πατριδωνύμιο Καρακοφωλίτης, το οποίο φέρουν σήμερα πέντε οικογένειες του χωριού Διαλεκτού.

Ακόμα λέγεται ότι οι Καρακοφωλίτες ήταν σκηνίτες κτηνοτρόφοι και γειτόνευαν προς δυσμάς με τους ομοίους τους Λυκαίους. Σήμερα υπάρχει στο Διαλεκτό το τοπωνύμιο Λυκαίικα καθώς και το παρατσούκλι Λύκας.
Αξιοσημείωτη είναι η εκ παραδόσεως αναφορά πως, όταν γκρεμίστηκε ο ναός του Αγίου Δημητρίου (1966) για να κτιστεί ο σημερινός, βρέθηκε ένα μπουκάλι με αγίασμα, που έγραφε: Καρακοφωλιά. Το μπουκάλι αυτό το πήραν οι μάστοροι.

Οσον αφορά την ετυμολογία της λέξης Κορακοφωλιά, υπάρχουν δύο εκδοχές.
α) Κορακοφωλιά: από τα κοράκια που φώλιαζαν εκεί. Ο τόπος είχε πράγματι πολλά δέντρα (πλατάνια, φτελιάδια), τα οποία κόπηκαν στη δεκαετία του 1950.
Εκεί λοιπόν μαζεύονταν οι κόρακες και έκαναν τις φωλιές τους.
β) Καρακοφωλιά: Μαύρη φωλιά (τουρκικό kara = μαύρος).

Βιβλιογραφία : 1) Κώστας Σπανός, Θεσσαλικό Ημερολόγιο 32ος τόμος.
2) Καλούσιος Δημ. Τρικαλινά Σύμμεικτα ΙΕ'Θεσαλικό Ημερολογιο 31ος τόμος.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας