Τρίτη 27 Απριλίου 2010

αφιερωμα στα χελιδονια

Τα χελιδόνια




Τα χελιδόνια, μας είναι πολύ αγαπητά από τα παιδικά μας χρόνια, "από πάνω σαν τηγάνι, από πίσω σαν ψαλίδι και από κάτω σαν βαμβάκι", τι είναι; Ή ακόμα όταν περιμένουμε να δούμε το πρώτο μας χελιδόνι για να βγάλουμε τον Μάρτη από τον καρπό μας.


 Ποιος δεν θυμάται τον Μάρτη, την ασπροκόκκινη κλωστή στο χέρι! Τη φορούσαν τα παιδιά όλο το μήνα για να μη μαυρίσουν από τον ήλιο. Κι ύστερα, μόλις έμπαινε ο Απρίλης, την άφηναν έξω για να την πάρουν τα χελιδόνια που μόλις είχαν φτάσει από το μακρινό τους ταξίδι, για να φτιάξουν τη φωλιά τους. Για να ευχαριστήσουν τα παιδιά μάλιστα, τα χελιδόνια “άφηναν” ένα μικρό δώρο.


Δεν εχει τελος η ρυπανση στον υγροβιοτοπο του Βαλτινου

Δημοσίευμα της Εφημερίδας"ΈΡΕΥΝΑ"


Μπαζώνεται από την ανεξέλεγκτη ρήξη μπαζών και σκουπιδιών
Αυστηρή προειδοποίηση του δημάρχου κ. Κώστα Γκαμπλιώνη

Μπορεί ο ΧΥΤΑ, να λειτούργησε, οι κατά τόπους χωματερές να έκλεισαν, αλλά η υποβάθμιση του περιβάλλοντος εξακολουθεί να είναι μία θλιβερή πραγματικότητα στην περιφέρεια του νομού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «αυτοσχέδια χωματερή» που λειτουργεί παράνομα λίγα μέτρα βόρεια του Βαλτινού. Δίπλα σε ένα υδροβιότοπο άγνωστοι εναποθέτουν συχνά – πυκνά, μπάζα, σκουπίδια, ψόφια ζώα επιβαρύνοντας το περιβάλλον της περιοχής. Ο συγκεκριμένος βιότοπος, μπαζώνεται τα τελευταία χρόνια, από την ανεξέλεγκτη ρήξη μπαζών και σκουπιδιών. Το φωτορεπορτάζ της ΕΡΕΥΝΑΣ είναι αδιάψευστος μάρτυρας της περιβαλλοντικής καταστροφής που εξακολουθεί να συντελείται στην περιοχή.

επικοινωνιστε μαζι μας