Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Αφιέρωμα στο Πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου




Από σήμερα ξεκινάει στην εφημερίδα μας ένα αφιέρωμα στο πανηγύρι της Παναγίας της Βαλτινιώτισσας, στην μνήμη της οποίας πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου στο ξωκλήσι της Παναγίας Βαλτινού.
Μέχρι την κορύφωση του πανηγυριού, θα δημοσιεύονται καθημερινά διάφορα σχετικά θέματα καλύπτοντας έτσι όσο το δυνατόν όλες τις πλευρές του θέματος.




Το πανηγύρι στο διάβα των αιώνων
Τότε, που η ζωή ήταν αλλιώς και η απλότητα, η λιτότητα και το απέριττο των πραγμάτων ισορροπούσαν με μια ιλαρή ατμόσφαιρα εγκαρδιότητας και φυσιολατρικής χαράς, την ημέρα αυτή, τον Δεκαπενταύγουστο, οι άνθρωποι του χωριού μας την περίμεναν πως και πως, γιατί ήταν από τις λίγες ευκαιρίες που είχαν για να γλεντήσουν.
Πλήθος κόσμου, καραβάνια πεζών και εφίππων προσκυνητών κατέφθαναν στο εξωκλήσι της Παναγίας του Βαλτινού.




Το πλήθος των προσκυνητών κατέκλυζε τον χώρο του ναού και γενικά όλο τον περίβολο στη δασώδη περιοχή της Παναγίας και αφού παρακολουθούσε τη θεία λειτουργία, στη συνέχεια του προσφέρονταν παραδοσιακό φαγητό, από το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ακολουθούσε γλέντι με χορούς και τραγούδια.




Κάπως έτσι, και με την ίδια διαδικασία περίπου γιορτάζεται ακόμα και σήμερα η Κοίμηση της Θεοτόκου, μισό αιώνα μετά και επιβαιβεώνεται πλήρως το γεγονός, πως οι γιορτές και τα πανηγύρια αυτά, φαντάζουν ως οι τελευταίοι δεσμοί με το λαικό μας πολιτισμό και τον ανεκτίμητο πλούτο της παράδοσης. Προκαλούν δε, συναισθήματα βαθειάς συγκίνησης και δημιουργούν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα που συμβάλει στην ψυχική και σωματική ξεκούραση των ανθρώπων.



Εκδρομή στην Παναγία Σπηλιά με τον Μορφωτικό Σύλλογο Βαλτινού.




Στον ιερό χώρο της Παναγίας Σπηλιάς με το μοναδικό και ανεπανάληπτο τοπίο επισκεφθήκαν την Τρίτη 10 Αυγούστου 2010 πολλοί Βαλτσινιώτες.
Η εκδρομή την οποία οργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Βαλτινού είχε προορισμό το σημαντικό μνημείο των Αγράφων την μονή της Παναγίας Σπηλιώτισσας.

επικοινωνιστε μαζι μας