Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα

Την Ελλάδα στ' αστέρια... προσπαθεί να ανεβάσει η «ντριμ τιμ» της χώρας μας, που συμμετέχει με αξιώσεις στην 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στην Κίνα!

Πέντε μαθητές από την Αθήνα, τα Τρίκαλα, τη Δράμα και την Καλαμάτα διεκδικούν την κορυφή σ' έναν θεσμό που πρωτοστάτησε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Σειραδάκης.

Η ελληνική αποστολή έφτασε το περασμένο Σάββατο στο Πεκίνο, απ' όπου μετά τις τελευταίες οδηγίες από τους συνοδούς, αναχώρησε για την επαρχία Μι Γιουν, όπου διεξάγεται η Ολυμπιάδα. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των παιδιών και των καθηγητών, οι οποίοι συμμετέχουν στην επιλογή των θεμάτων. Η διοργάνωση ολοκληρώνεται στις 21 του μήνα.

Η ομάδα των ελπίδων σχηματίστηκε ύστερα από πολύ απαιτητικές εξετάσεις που οργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος στον Βόλο, όπου συμμετείχαν 100 Έλληνες μαθητές απ' όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Επελέγησαν πέντε παιδιά.

Κατά σειρά επιτυχίας είναι οι: Ορφέας Βουτυράς από την Αθήνα, Γιώργος Λιούτας από τα Τρίκαλα, Νίκος Φλεμοτόμος από την Αθήνα, Δέσποινα Παζούλη από τη Δράμα και Στέφανος Τύρος από την Καλαμάτα.

Την προετοιμασία ανέλαβαν οι καθηγητές πανεπιστημίου Γιάννης Σειραδάκης, Χαράλαμπος Βάρβογλης, Κωνσταντίνος Μελίδης (Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ) και Λουκά Ζαχείλα και Χρήστο Ξενάκη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).
Πηγή: ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ

Οι Πετράδες στο Βαλτινό



«Όταν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο και κοσκίνιζε το χώμα, έλεγε κάποιος, το καλό (το χώμα) το έριξε στη Θεσσαλία και τα λιθάρια στην Ήπειρο».
Η «αφθονία» λοιπόν αυτή της πέτρας στην Ήπειρο αλλά και στην γειτονική Αλβανία έγινε αναπόσπαστο στοιχείο του καθημερινού μόχθου της ζωής αλλά και της δημιουργίας.
Η τέχνη της «πέτρας» που άκμασε τον 19ο αιώνα σήμερα συνεχίζεται και εξασκείται στον τόπο μας, από εξαιρετικούς τεχνίτες Αλβανούς μετανάστες.
Οι πετράδες είναι οι τεχνίτες που ασχολούνται με την επεξεργασία και τη δόμηση (χτίσιμο) της πέτρας για την κατασκευή σπιτιών, μαντρότοιχων, κρηνών, πεζοδρομίων και άλλων πετρόχτιστων οικοδομημάτων.

επικοινωνιστε μαζι μας