Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Τα τσίπουρα της περιοχής του Βαλτινού

Παραδοσιακοί αποστακτήρες στο Βαλτινό και την ευρύτερη περιοχή Δενδροχώρι και Κάτω Ελάτη.


Το τσίπουρο στην περιοχή του Βαλτινού αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καλλιδένδρου αποτελεί το κυρίαρχο παραδοσιακό ποτό και είναι συνδεδεμένο με την «κουλτούρα» και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής.


Η διαδικασία απόσταξης και παραγωγής του τσίπουρου γίνεται σχεδόν σε όλα τα χωριά της περιοχής, με τον ίδιο τρόπο, από πολύ παλιά.


Το 1987 με υπουργική απόφαση δόθηκε το δικαίωμα στους ποτοποιούς να επεξεργάζονται και να αποστάζουν τα υποπροϊόντα του αμπελιού, για την παραγωγή του τσίπουρου. Ένα καζάνι που θυμίζει ανατολή μέσα στο οποίο θα πρέπει να δημιουργηθεί βρασμός και να διοχετευθεί ο αλκοολούχος ατμός στον ψύκτη, στο χώρο όπου αυτός θα μετατραπεί σε χιλιάδες μαγικές σταγόνες.


Η διαδικασία έχει ως εξής:

επικοινωνιστε μαζι μας