Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ο Άρης Βελουχιώτης


Γεννήθηκε και πέθανε επαναστάτης! O λόγος για τον Θανάση Κλάρα, που άφησε την άνετη ζωή του στη Λαμία και πήρε τα βουνά, γράφοντας το όνομα του, ή μάλλον το ψευδώνυμο του «Άρης Βελουχιώτης» στην ιστορία, σαν ίσως την πιο εμβληματική φιγούρα της Αντίστασης. Σήμερα Ιδρυτής του ΕΛΑΣ και ηγετική μορφή του αντάρτικου σώματος του ΕΑΜ, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του ΚΚΕ. Ο Βελουχιώτης έρχεται σε ρήξη με το ΚΚΕ μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, καθώς αρνείται να παραδώσει τα όπλα και επιλέγει τον δρόμο της ένοπλης δράσης.


Ο δρόμος που διαλέγει τον οδηγεί τελικά στον θάνατο. Ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ, την ίδια μέρα που το ΚΚΕ τον διαγράφει από τις τάξεις του, βάζει τέλος στη ζωή του στις 16 Ιουνίου του 1945, καθώς είχε περικυκλωθεί από ομάδες της Εθνοφυλακής που είχαν σταλεί για να τον συλλάβουν, στη Μεσούντα του Αχελώου. Το πτώμα του αποκεφαλίζεται και την επόμενη κρεμάται στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.

Οι τελευταίες στιγμές του Άρη Βελουχιώτη

Μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις τελευταίες ώρες του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη.
Του Άγγελου Λύκκα, μαχητή του ΕΔΕΣ από την Ελάτη Άρτας αυτόπτη μάρτυρα του τραγικού τέλους του Άρη.
Η μαρτυρία καταγράφηκε από τον ορθοπεδικό χειρουργό Χαράλαμπου Γκούβα. Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα «Το ποντίκι».

Α. Λύκκας: Μάθαμε ότι ο Άρης με το τμήμα του είχε αρχίσει να κινείται στην περιοχή του Τετράκωμου και της Μεσούντας. Ταυτόχρονα, ένα ένοπλο τμήμα του ΕΔΕΣ από την Άρτα, με επικεφαλής το πρωτοπαλίκαρο του Ζέρβα, τον Κώστα Βοιδάρο, που κατάγεται από το Ζυγό, μετακινήθηκε προς τις Πηγές.
Χ. Γκούβας: Ποιοι ήταν στο τμήμα του ΕΔΕΣ;

Α. Λύκκας: Εκτός από τη δική μου συμμετοχή, θυμάμαι τον Λάμπρο Κουρκούτα του Ευαγγέλου, τον Λουκά Μαργώνη, τον Κωνσταντίνο Μπαλάσκα. Συνολικά θα ήμασταν 70 ένοπλοι άντρες.
Χ. Γκούβας: Πως κινηθήκατε;
Α. Λύκκας: Αρχικά κινηθήκαμε από Ελάτη προς Μεσούντα μέσω του όρους Κοκκινόλακκας. Υπήρχαν πληροφορίες ότι και άλλο ένοπλο τμήμα του Εθνικού Στρατού κυνηγούσε τον Άρη από τη μεριά της Θεσσαλίας (σ.σ.: αναφέρεται στο περιβόητο 118ο τάγμα Εθνοφυλακής).
Χ. Γκούβας: Είχε συνοχή το τμήμα του Άρη;
Α. Λύκκας: Ορισμένοι αντάρτες του Άρη έφυγαν μόνοι τους σε διάφορα σημεία της πορείας. Άλλοι, πάλι, εγκατέλειψαν το τμήμα, αφού πρώτα τους παρότρυνε ο αρχηγός τους, όταν άρχισε ν’ απελπίζεται από τη δύσκολη περιπλάνησή του στη Δυτική Θεσσαλία. Κάποιοι από αυτούς που έφυγαν ή αυτομόλησαν, έδωσαν πληροφορίες για τη θέση του Άρη όταν βρίσκονταν στην κλειστή και απόκρημνη χαράδρα του Φάγκου, μεταξύ Ελάτης και Μεσούντας.


Χ. Γκούβας: Αυτές είναι και οι τελευταίες στιγμές του Άρη. Τι ακριβώς θυμάσαι;
Α. Λύκκας: Δεν θα ήθελα να τα θυμάμαι και δεν θα ήθελα να ξανασυμβούν αυτά…
Χ. Γκούβας: Ναι, αλλά υπήρξες αυτόπτης μάρτυρας και η μαρτυρία σου πρέπει να καταγραφεί.
Α. Λύκκας: Έπεφταν σποραδικοί πυροβολισμοί και ξαφνικά ακούστηκε έκρηξη χειρομομβίδας.
Χ. Γκούβας: Μετά τους πυροβολισμούς πλησιάσατε το τμήμα του Άρη;
Α. Λύκκας: Περικυκλώσαμε το τμήμα και όταν φτάσαμε κοντά ακούστηκε ο Δράκος, ένα από τα παλικάρια του Άρη, να λέει: «μην πυροβολάτε ορέ παιδιά». Λίγο παραπέρα, με το κεφάλι προς την κατηφόρα, ήταν ο Άρης. Ήταν βουτηγμένος μέσα στα αίματα και τα έντερά του έξω από την κοιλιά.

Χ. Γκούβας: Τι ακριβώς είχε συμβεί;
Α. Λύκκας: Ο Άρης είχε τραβήξει χειροβομβίδα ακουμπισμένη με δύναμη στην κοιλιά. Έγινε κομμάτια.
Χ. Γκούβας: Φύγατε μετά από αυτό;
Α. Λύκκας: Όχι δεν φύγαμε. Ο Βόιδαρος (σ.σ.: μικροκαπετάνιος του ΕΔΕΣ, επικεφαλής των «εθνικοφρόνων» που περικύκλωσαν τον Άρη στο φαράγγι της Μεσούντας με τη συμμετοχή της ομάδας του Μόκκα) ήταν όλο χαρά και την ίδια στιγμή διέταξε τον Σωτήρη Δράκο να κόψει το κεφάλι του Άρη με το σουγιά. Ήθελε το κεφάλι του Άρη για αποδεικτικό στοιχείο. Ότι Άρης δεν υπήρχε πια.

Το κεφάλι του Άρη

Χ. Γκούβας: Δεν αντέδρασε ο Δράκος;
Α. Λύκκας: Δεν μπορούσε να κάνει τίποτε. Ούτε ανάσα να πάρει. Οπότε ο Δράκος έβγαλε ένα σουγιά. Απ΄ αυτά που διπλώνουν στα δύο και πήγε κοντά να κόψει το κεφάλι του Άρη. Έλα όμως που ο σουγιάς δεν έκοβε και ταλαιπωρήθηκε ο έρμος. Πρέπει να έκανε περισσότερα από δεκαπέντε λεπτά ν’ αποκόψει το κεφάλι. Δυσκολεύτηκε εκεί που είναι τα νεύρα.
Χ. Γκούβας: Προφανώς δυσκολεύτηκε να κόψει αυτό που εμείς οι γιατροί ονομάζουμε παρασπονδυλικούς τένοντες και μεσοσπονδύλιους συνδέσμους. Τα σημεία αυτά απαιτούν κοφτερό εργαλείο. Τι έγινε μετά;
Α. Λύκκας: Ο Βόιδαρος έπιασε το κεφάλι από τα μαλλιά και το σήκωσε ψηλά να το δουν όλοι όσοι ήταν εκεί τριγύρω. Καθώς έσταζε ακόμα αίματα, το έβαλαν στον τουρβά και τράβηξαν για το Βουργαρέλι, να το παραδώσουν στη Διοίκηση του ΕΔΕΣ. Για να μη μυρίσει στη διαδρομή, το παραφούσκωσαν με αλάτι.

Τα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλα κρεμασμένα στην πλατεία των Τρικάλων
Χ. Γκούβας: Τι άνθρωπος ήταν ο Δράκος;
Α. Λύκκας: Ηλικιωμένος, γεροντάκι μου φάνηκε. Ήταν πεινασμένος, βρόμικος, όλο λάσπες και χώματα…
Χ. Γκούβας: Τι απέγινε ο Δράκος;
Α. Λύκκας: Τον πήγαν στο Βουργαρέλι μαζί με άλλους αντάρτες από το τμήμα του Άρη. Αργότερα τον φυλάκισαν. Όσο για τα κεφάλια του Άρη και του συντρόφου του Τζαβέλα είναι γνωστά τα γλέντια με τα νταούλια γύρω από τον φανοστάτη της πλατείας Τρικάλων, εκεί που τα κρέμασαν.
Χ. Γκούβας: Είχε καμιά ιδεολογία ο Βόιδαρος;
Α. Λύκκας: Ανοησίες. Αγράμματος ήταν. Τυχοδιώκτης και πλιατσικολόγος. Του άρεσε να δείχνει ότι έχει εξουσία…

Οι συναγωνιστές του Άρη Βελουχιώτη από το Βαλτινό


Οι περισσότεροι συναγωνιστές του πολέμαρχου της Εθνικής Αντίστασης προέρχονται από την ύπαιθρο του Ν. Τρικάλων.
Στη δύναμη του Άρη περιλαμβάνονταν 100 περίπου άνδρες μεταξύ των οποίων 12 ήταν από το χωριό Βαλτινό.


1) Μαγκάτος Χαράλαμπος του Ιωάννου


2) Απόχας Ιωάννης του Ευαγγέλου


3) Βότσιος Αθανάσιος του Βασιλείου


4) Βότσιος Κωνσταντίνος του Δημητρίου

 
5) Ζαμπακάς Αλκιβιάδης του Γεωργίου


6) Κόρακας Ευάγγελος του Δημητρίου

7) Κόρακας Μιχάλης


8) Σταυρέκας Γεώργιος του Ευαγγέλου


9) Σταυρέκας Τρύφωνας του Γεωργίου


10) Μαντέλας Στέφανος του Ηλία


11) Κουφοχρήστος Αθανάσιος του Αναστασίου


12) Παπαναστασίου Νικόλαος.



επικοινωνιστε μαζι μας