Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Παραδοσιακά επαγγέλματα του Βαλτινού

Το καμίνι του σιδερά


Ο Σιδεράς ήταν ο τεχνίτης που κατασκεύαζε στο αμόνι σιδερένια εργαλεία, όπως αξίνες (κασμάδες), τσάπες, τσεκούρια, δρεπάνια, σφυριά, βαριές, αλλά και διάφορα σιδερένια εξαρτήματα όπως καρφιά, μάσιες, μεντεσέδες κλπ,
Την τέχνη του σιδερά που απαιτούσε μεγάλη εμπειρία, αλλά και οργανωμένο εργαστήριο, την μάθαιναν οι νέοι μέσα από την οικογενειακή παράδοση ή τη μαθητεία.


Το καμίνι στο Βαλτινό γνώρισε δόξες στην δεκαετία του 60΄ με το οποίο ασχολήθηκε η οικογένεια Ευάγγελου Καλαμπάκα. Μια αρχέγονη ασχολία που ήθελε μαστοριά, γερά μπράτσα και ατσάλινη υπομονή. Μέσα στον ιδρώτα και τη μουτζούρα σφυριλατούνταν το μέταλλο και έπαιρνε τη μορφή που ο σιδεράς ήθελε.


Ο Γιώργος Καλαμπάκας ασχολήθηκε για μερικά χρόνια κι αυτός με το καμίνι αλλά η εξέλιξη των πραγμάτων τον οδήγησε και αυτόν καθώς και τον γιό του Παναγιώτη να ασχοληθούν με την επεξεργασία των ειδών του λευκοσιδήρου.
Σήμερα οι νέοι σιδεράδες, εργάζονται με πιο τυποποιημένες κατασκευές, η δουλειά τους είναι λιγότερο δύσκολη και οι ίδιοι δεν έχουν καμιά σχέση ή συνέχεια με 'κείνους τους παλιούς σιδεράδες.
Δείτε και το σχετικό βίντεο.


επικοινωνιστε μαζι μας