Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνική πατέντα για σήμανση δρόμων κερδίζει διεθνή αναγνώριση



Σύντομα μαθήματα ιστορίας παραδίδουν οι πινακίδες σήμανσης οδών που εμπνεύστηκε πριν από δώδεκα χρόνια ο κ. Μάρκος Αρβανίτης.
Η ιδέα για δρόμους, πλατείες και λεωφόρους με «ταυτότητα» είναι απλή και πρωτότυπη ταυτόχρονα: σε κάθε πινακίδα με το όνομα κάθε οδού αναγράφονται επιγραμματικά τα βιογραφικά στοιχεία και απεικονίζεται η μορφή του προσώπου στο οποίο είναι αφιερωμένος ο δρόμος.
Το ίδιο γίνεται και με τους τόπους, αλλά και με τις σημαντικές ημερομηνίες που δίνουν ονόματα σε οδούς και πλατείες.
Ονόματα ηρώων, αγωνιστών, αγίων, χωρών, με επεξηγήσεις, βιογραφικά και χαρακτηριστικά έχουν αποτυπωθεί στις πινακίδες οι οποίες εκτίθενται στον ειδικό χώρο που βρίσκεται στο γραφείο του κ. Αρβανίτη στον Πειραιά. Στο κέντρο κάθε πινακίδας δεσπόζει η μορφή του τιμώμενου προσώπου, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να έχει και φωτισμό, ώστε η σήμανση των δρόμων να είναι ευδιάκριτη και το βράδυ.

«Περνάμε αδιάφορα κάτω από τις πινακίδες των δρόμων, αγνοώντας στην πλειονότητά τους τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία ή τα ιστορικά γεγονότα που υπήρξαν καταλυτικά για την εξέλιξή μας» δηλώνει ο κ. Αρβανίτης, ο οποίος σημειώνει ότι αυτή η σκέψη ήταν και η αφορμή για να ξεκινήσει να υλοποιεί την έμπνευσή του.
Τις πληροφορίες για καθεμία πινακίδα που έχει στην έκθεση τις έψαξε και τις βρήκε ο ίδιος, ενώ αρκετά μεγάλο βαθμό δυσκολίας έχει η εύρεση της μορφής του μνημονευόμενου προσώπου, καθώς θα πρέπει να είναι στην ηλικία κατά την οποία έγινε γνωστό ή να φορά χαρακτηριστικό ένδυμα ή να έχει κάποιο ειδικό χαρακτηριστικό.
Η ευρεσιτεχνία βαφτίστηκε ΤΟ ΦΩΣ από τα αρχικά των λέξεων «ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΟΔΩΝΥΜΙΚΕΣ ΦΩΤΟΣΗΜΑΝΣΕΙΣ» και περιμένει να «υιοθετηθεί» από κάποιον επίσημο φορέα. Όπως διευκρινίζει ο κ. Αρβανίτης, έχει γνωστοποιήσει την καινοτομία για τη σήμανση των δρόμων σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε υπουργεία και αναμένει πρόσκληση για διάλογο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας