Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Το Γυμνάσιο Βαλτινού


Αφιέρωμα σε ένα χώρο εκπαίδευσης με επιτυχίες.

Οι ανάγκες για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Βαλτινό καλύπτονται από τη λειτουργία του Γυμνασίου και Λυκείου Βαλτινού.
Το Γυμνάσιο Βαλτινού ιδρύθηκε και λειτουργεί από το σχολικό έτος 1977-78.


Ενώ, το Λύκειο Βαλτινού άρχισε τη λειτουργία του από το σχολικό έτος 1981 – 82 ως παράρτημα του 4ου Λυκείου Τρικάλων, στην αρχή και από το σχολικό έτος 1984 – 85 έως σήμερα λειτουργεί ως ανεξάρτητο Λύκειο Βαλτινού.


Το Γυμνάσιο Βαλτινού καλύπτει και τις εκπαιδευτικές ανάγκες πολλών γειτονικών χωριών της περιοχής όπως, τα χωριά του πρώην Δήμου Καλλιδένδρου, Δενδροχώρι, Κάτω Ελάτη, Φωτάδα καθώς και τα χωριά των πρώην δήμων Πιαλίων και Κόζιακα.


Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι σύγχρονων προδιαγραφών και μέχρι σήμερα υπάρχει επάρκεια αιθουσών.
Το διδακτικό προσωπικό, οι υποδομές, το εκπαιδευτικό υλικό αλλά και η εύρυθμη λειτουργία δίνουν την δυνατότητα στους μαθητές να καλλιεργήσουν στο έπακρο τις εκπαιδευτικές τους γνώσεις αλλά ταυτόχρονα να λάβουν και μια πολύπλευρη Γενική παιδεία.

Οι Διευθυντές, που κατά καιρούς διατελέσανε στο Γυμνάσιο Βαλτινού και υπηρέτησαν με ζήλο και αξιοσύνη, αφήνοντας ο καθένας πίσω του αξιόλογο έργο, ήταν οι εξής:
-Καλυβιώτης Γεώργιος (1977 ­ 1984)
-Καλυβιώτης Νικόλαος (1984 ­ 1987)
-Τίγκας Φώτιος (1987 ­ 2001)
-Κατσιάνης Νικόλαος (2001 ­ 2002)
-Σακελαρίου Ασπασία (2002 ­ σήμερα).


Η Διευθύντρια κα. Ασπασία Σακελαρίου, η οποία ασκεί τα καθήκοντά της από το 2002, είναι ένας αθόρυβος, αλλά εργατικός και με πολλές εκπαιδευτικές και διοικητικές ικανότητες άνθρωπος. Κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα αξιόλογο έργο, μέχρι σήμερα, από πλευράς υποδομών, εξοπλισμού και λειτουργίας του σχολείου, και έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πολύ καλή πορεία του Γυμνασίου, με άριστη προετοιμασία των μαθητών για την εξέλιξη των σπουδών τους.


Τα τελευταία χρόνια από το 2002 και μετά προτεραιότητα της Διευθύντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων, Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και με την αμέριστη βοήθεια του Δημάρχου Κωνσταντίνου Γκαμπλιώνη και του Δ.Σ. ήταν να τεθεί από την αρχή, παράλληλα με την μετάδοση γνώσης, αγωγής και καλλιέργειας ο εκσυγχρονισμός και η αισθητική αναβάθμιση του σχολείου.


Έγιναν μια σειρά έργων και παρεμβάσεων όπως: εγκατάσταση ηχοσυστήματος σε όλους τους χώρους του σχολείου, για την δυνατότητα μετάδοσης διαφόρων ανακοινώσεων και μουσικής όταν αυτό επιτρέπεται.


Δημιουργήθηκε αίθουσα προβολών με μόνιμη αναρτημένη οθόνη και προτζέκτορα οροφής, που μαζί με τον σύγχρονο ενισχυτή δίνουν την δυνατότητα στον κάθε εκπαιδευτικό να διδάξει προβάλλοντας κάθε σχετικό λογισμικό.


Σε ένα σύγχρονο εργαστήριο φυσικών επιστημών, πλήρως εξοπλισμένο, με μόνιμα και εδώ εγκατεστημένο προτζέκτορα οροφής ο εκπαιδευτικός έχει την δυνατότητα να μεταδώσει πολύ αποτελεσματικότερα το γνωστικό του αντικείμενο.


Το εργαστήριο Η/Υ δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο στους μαθητές, αλλά τα τελευταία εννιά χρόνια και στους ενήλικες της περιοχής, να συμμετέχουν και να εκπαιδεύονται στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές με μεγάλη επιτυχία.


Η αίθουσα της μουσικής είναι εξοπλισμένη με μουσικά όργανα και τα απαραίτητα εκπαιδευτικά υλικά για την εκπαίδευση και την παροχή μουσικής παιδείας.


Το ίδιο συμβαίνει και στο εργαστήριο Τεχνολογίας και καλλιτεχνικών. Εκεί οι μαθητές εκφράζονται με την δημιουργία εκπληκτικών καλλιτεχνικών έργων ζωγραφικής, και διάφορων κατασκευών.


Τελευταίο απόκτημα οι διαδραστικοί πίνακες στα τμήματα της Β΄ προκειμένου και το Γυμνάσιο Βαλτινού να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της πολιτείας και τις ανάγκες της εποχής στο νέο ψηφιακό σχολείο.


Βέβαια, από την πολιτεία δρομολογούνται μεταβολές με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των υποδομών για την εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές και τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών για την παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών.


Σύμφωνα με την 11136/Δ4/27-1-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο σχεδιασμού λειτουργίας σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από το σχολικό έτος 2011-2012, η συγχώνευση των σχολικών μονάδων Γυμνασίου Φήκης με το Γυμνάσιο Βαλτινού απαιτεί άμεσα την κατασκευή δύο αιθουσών, ενός χώρου Γυμναστηρίου και μιας αίθουσας εκδηλώσεων για τις αναγκαίες υποδομές εύρυθμης και ομαλής λειτουργικότητας των σχολείων.


Για το λόγο αυτό, υπάρχει αίτημα από την Διεύθυνση της σχολικής μονάδας προς τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Χρήστο Λάππα, την αρμόδια αντιδήμαρχο για θέματα παιδείας κα. Βάσω Κάκλα, τον Διευθυντή της Δ/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και τους τοπικούς παράγοντες, να ενεργήσουν, ώστε την 1 Σεπτεμβρίου 2011 να είναι όλα έτοιμα για να λειτουργήσει απρόσκοπτα το σχολείο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας