Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ο Μηχανικός του Βαλτινού, Γιώργος Καραμπάσης



Τον συναντήσαμε στο χώρο εργασίας του, μέσα στο εργαστήριό του να επιδιορθώνει και να επισκευάζει διάφορα μηχανήματα.
Κάποιο παλαιότερο πρόβλημα υγείας (τραχειοτομή) τον δυσκολεύει λίγο στην επικοινωνία, αλλά η χαρά και η διάθεσή του να μας μιλήσει και να μας περιγράψει τη δουλειά του, ήταν έκδηλη.


Στην άκρη του χωριού δίπλα στους υδατόπυργους του υδραγωγείου, βρίσκεται το σπίτι και το εργαστήριο (συνεργείο ­ μηχανουργείο) του Γιώργου Καραμπάση.
Είναι ένας χώρος γεμάτος με εργαλεία, εξαρτήματα και υπό κατασκευή μηχανήματα, απλωμένα μέσα και έξω στο εργαστήριο. Ένας χώρος γεμάτος με εργαλεία που αποτελούν τον εξοπλισμό του μάστορα. Κλειδιά, κατσαβίδια, λαδωτήρια, μετρητές, συσκευές δοκιμών, διαγνωστικές συσκευές, ανυψωτικά μηχανήματα, κι ένα σωρό άλλα εργαλεία χρήσιμα και απαραίτητα για τη δουλειά του.



 
Τα αντικείμενα προς επισκευή; Ποδήλατα, μηχανάκια, μηχανές εσωτερικής καύσεως παντός τύπου, μοτέρ, αλλά και διάφορες σιδηρουργικές κατασκευές αποτελούν τον κύριο όγκο της εργασίας του.


 
Ο Γιώργος Καραμπάσης μάστορας ­ μηχανικός στο επάγγελμα, έμαθε τη δουλειά του δουλεύοντας από μικρός στα ποδηλατάδικα των Τρικάλων πρώτα στου Δημητρίου Δημόπουλου και μετά στου Θωμά Τρέλλη. Στη δεκαετία του 1970 άνοιξε το δικό του μαγαζί στην Αθήνα και εργάστηκε για αρκετά χρόνια εκεί.
Το 1982 επέστρεψε στο Βαλτινό και άνοιξε αυτό το εργαστήριο όπου εργάζεται μέχρι σήμερα.


Μέσα στη μουτζούρα και στα λάδια εργάζεται καθημερινά, με μεγάλο μεράκι και συντηρεί, επισκευάζει και ρυθμίζει ποδήλατα και μηχανοκίνητα οχήματα οδικής κυκλοφορίας.


Στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται η διάγνωση βλαβών, η εξέταση του προβλήματος που παρουσιάζει το όχημα, η απόφαση για τον τρόπο επισκευής, ο έλεγχος του βαθμού φθοράς και λειτουργικότητας των τμημάτων του οχήματος με σκοπό την επισκευή, οι επισκευές και αλλαγές διαφόρων τμημάτων του οχήματος, εξαρτημάτων, οι εργασίες ρύθμισης στα μηχανικά και υδραυλικά μέρη του οχήματος, η κατασκευή διαφόρων μερών του οχήματος ή επιδιόρθωσή τους, η συναρμολόγηση τμημάτων εξαρτημάτων των οχημάτων, και οι γενικές και ολικές επισκευές.


Από τους καλύτερους μάστορες ο Γιώργος Καραμπάσης, αγαπάει τη δουλειά του και παρομοιάζει τον εαυτό του σαν γιατρό: «Αν μου πεις, πέντε και πέντε δεν ξέρω να σου πω πόσο κάνει, αν όμως ακούσω το μηχάνημα θα σου πω κατευθείαν από τι πάσχει.


Στα ίδια χνάρια βαδίζουν και τα δυο παιδιά του. Ο Παναγιώτης, ο μεγαλύτερος γιος, που σπούδασε μηχανικός αυτοκινήτων και ο Θωμάς ο μικρότερος όπου και αυτός ακολουθεί την ίδια πορεία για να συνεχίσουν το επάγγελμα του πατέρα τους.


Όνειρό τους είναι να δημιουργήσουν ένα μεγάλο και σύγχρονο συνεργείο για όλες τις απαιτήσεις της εποχής.

1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΜαΐου 09, 2011

    Eξαιρετικη και συγκηνητικη δουλεια Δημητρη.Με γυρισες κατι χρονια πισω τοτε που η λασπη στο χωριο ητανε μεχρι το γονατο,τοτε που οι ανθρωποι μιλουσαν μεταξυ τους ,ολα ηταν γηινα και αληθινα.Αν το συγκρινεις με το σημερα ,δεν με συγκινει τιποτα ουτως ωστε να ερθω στο χωριο.Καμμια σχεση το τοτε με το σημερα.Πολλα φιλια και συνεχισε με το ιδιο μερακι!

    Ιουλια Τζιμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

επικοινωνιστε μαζι μας