Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Το Μαγιάτικο πανηγύρι του Βαλτινού.



Πόσοι από τους παλαιότερους άραγε να θυμούνται, ότι στις 2 Μαίου το Βαλτινό πανηγύριζε και έδινε, παλιά, σε αυτή τη μέρα ιδιαίτερη λαμπρότητα;
Την εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου της Αλεξάνδρειας πανηγυρίζει, σήμερα, στην μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένος, ο ιερός ναός Αγίου Αθανασίου Βαλτινού.


Παλιότερα τη μέρα αυτή, μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία ο κόσμος έβγαινε στο προαύλιο της εκκλησίας και γιόρταζε, με χορούς και τραγούδια. Γεμάτος ο χώρος με τραπεζοκαθίσματα όπου κάθονταν παρέες - παρέες και εναλλάσσονταν στο χορό.



Τα παραδοσιακά «όργανα» έπαιζαν τα δημοτικά τραγούδια και οι νέοι και νέες είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν τις χορευτικές ικανότητες και τα κάλλη τους. Οι μεγαλύτεροι καμάρωναν και απολάμβαναν το γλέντι με μπύρες και αναψυκτικά που πρόσφερε το διπλανό καφενεδάκι «Τα χίλια δένδρα».


Το γλέντι κρατούσε μέχρι το απόγευμα και μικροί και μεγάλοι απολάμβαναν το Μαγιάτικο πανηγύρι του χωριού.
Από τα κιτάπια του αείμνηστου διδασκάλου Δημητρίου Μπούγα διασώθηκε ένα Βαλτσινιώτικο παραδοσιακό τραγούδι που αναφέρεται σ’ αυτό το Πανηγύρι.


Τώρα είν’ ο Μάης (χορευτικό πασχαλιάτικο)
Τώρα είν’ ο Μάης κι Άνοιξη, τώρα είν’ το καλοκαίρι,
τώρα στολίζ’ ο Θεός τη γη με εννιά λογιών λουλούδια,
τώρα και μένα η μάννα μου μ’ εννιά λογιών αρμάθες
ως να ντυθώ ν’ αρματωθώ να πάω στο πανηγύρι.
Το πανηγύρι χάλασε ζωνάρι δεν ευρίσκω
γέρνω πάνω, γέρνω κάτω στα μέσα απ’ το παζάρι
και βρίσκω ένα πραματευτή όπου πωλεί ζωνάρια.
- Πόσο πραματευτή μ’ το ζνάρι, πόσο το παζαρεύεις
- Εγώ το έχω στα εκατό, σένα το δίνω δέκα
ντρέπομαι απ’ τα ξανθά σ’ μαλλιά και σου το δίνω χάρη.

Δεν ξέρω γιατί σιγά - σιγά ξέφτισε αυτό το πανηγύρι και σήμερα δεν εορτάζεται, όμως οι φωτογραφίες αποδεικνύουν πως ο κόσμος τότε συμμετείχε, το χαίρονταν και το τιμούσε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας