Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Το πότισμα



Σε υψηλά επίπεδα φέτος ο υδροφόρος ορίζοντας στον Θεσσαλικό κάμπο λόγω των πολλών βροχοπτώσεων που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο σε κυβικά χιλιοστά.
Οι πολλές βροχοπτώσεις ήταν καταστροφικές για την καλλιέργεια των σιτηρών και είχαν σαν αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή τους.


Όμως, από την άλλη, ήταν ευεργετικές καθώς ευνόησαν την καλλιέργεια του καλαμποκιού δίνοντας τη δυνατότητα στα φυτά να αξιοποιήσουν τις βροχές Μαίου-Ιουνίου και οι αγρότες είχαν ελάχιστα ποτίσματα.
Το πότισμα είναι μια διαδικασία η οποία γίνεται με διάφορους τρόπους. Τα αρδευτικά συστήματα ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Άλλοι ποτίζουν με τις πομόνες, άλλοι με καρούλια, άλλοι με μεταλλικές σωλήνες και μπεκ ή κανόνια κλπ.


Το πότισμα με μηχανοκίνητες μηχανές εσωτερικής καύσης ήταν διαδεδομένες παλιότερα αλλά πολλοί αγρότες συνεχίζουν να ποτίζουν και σήμερα με αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο.
Ένα ημιαρτεσιανό στο χωράφι, μια μηχανή εσωτερικής καύσης με αντλία νερού, ένα σπιράλ, σωλήνες, μπέκ, ή κανόνια είναι τα

απαιτούμενα για να αποτελέσουν ένα από τα παραδοσιακά συστήματα άρδευσης. που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα στο Βαλτινό.


Αφού στρωθούνε και συνδεθούνε οι σωλήνες μεταξύ τους και με τα μπέκ ή τα κανόνια στο χωράφι, αρχίζει η διαδικασία «πιασίματος» άντλησης του νερού.
Η διαδικασία της άντλησης του νερού είναι μια δύσκολη διαδικασία η οποία απαιτεί καλή στεγανοποίηση, με λάσπη, μεταξύ των συνδέσεων του σπιράλ και του στομίου της αντλίας.


Μόλις αρχίσει η άντληση του νερού και γεμίσουν οι σωλήνες με την πίεση που ασκείται αρχίζουν τα κανόνια ή τα μπεκ να εκτοξεύουν νερό. Με τον ειδικό μηχανισμό που διαθέτουν τα κανόνια η τα μπεκ μετατρέπουν την κινητήρια δύναμή του νερού σε περιστροφική κίνηση του μπεκ και έτσι επιτυγχάνεται η περιστροφική εκτόξευση του νερού, ποτίζοντας με τεχνητή βροχή, περιμετρικά, το χωράφι.


Βέβαια σήμερα στην αγροτική περιφέρεια του Βαλτινού υπάρχουν διάσπαρτοι οικίσκοι (πομόνες), οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται και αντί για μηχανές εσωτερικής καύσης διαθέτουν ηλεκτροκίνητα μοτέρ. Έτσι η άντληση του νερού για το πότισμα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας