Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η Κόρη: Γνωριμία με τα χωριά του τόπου μας



Στην ανατολική πλαγιά του Κόζιακα, σε υψόμετρο 870 μέτρα και 28 χιλιόμετρα απόσταση από τα Τρίκαλα είναι κτισμένος ο συνοικισμός Κόρη.
Η Κόρη που θεωρείται το μπαλκόνι της Θεσσαλίας, με την μοναδική θέα που προσφέρει και τα άφθονα κρύα νερά της, είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά των Τρικάλων.
Στη θέση Φτερόλακκα του χωριού βρίσκεται το σπήλαιο Χρυσικότρυπα.
Η κόρη η οποία υπάγεται από το 1928 στην κοινότητα Ξυλοπαροίκου, κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Τρικαλινούς, Σαμαρινιώτες στην καταγωγή οι οποίοι ανεβαίνουν εκεί μόνο το καλοκαίρι.


Το όνομα Κόρη προήλθε συμβολικά ως κόρη της Σαμαρίνας. Όμως υπάρχει και ο θρύλος της τοπικής παράδοσης κατά τον οποίο, υπήρχε μια μαγευτική λίμνη στην οποία λούζονταν μια πεντάμορφη νεραϊδογέννητη κι αφρόπλαστη κόρη.
Λέγεται μάλιστα, πως διακρίνεται ακόμα το σημείο από το οποίο χάθηκαν τα νερά της λίμνης, πριν πολλά χρόνια λόγω σεισμού ή καθιζήσεως.

Ελληνική πατέντα για σήμανση δρόμων κερδίζει διεθνή αναγνώριση



Σύντομα μαθήματα ιστορίας παραδίδουν οι πινακίδες σήμανσης οδών που εμπνεύστηκε πριν από δώδεκα χρόνια ο κ. Μάρκος Αρβανίτης.
Η ιδέα για δρόμους, πλατείες και λεωφόρους με «ταυτότητα» είναι απλή και πρωτότυπη ταυτόχρονα: σε κάθε πινακίδα με το όνομα κάθε οδού αναγράφονται επιγραμματικά τα βιογραφικά στοιχεία και απεικονίζεται η μορφή του προσώπου στο οποίο είναι αφιερωμένος ο δρόμος.
Το ίδιο γίνεται και με τους τόπους, αλλά και με τις σημαντικές ημερομηνίες που δίνουν ονόματα σε οδούς και πλατείες.
Ονόματα ηρώων, αγωνιστών, αγίων, χωρών, με επεξηγήσεις, βιογραφικά και χαρακτηριστικά έχουν αποτυπωθεί στις πινακίδες οι οποίες εκτίθενται στον ειδικό χώρο που βρίσκεται στο γραφείο του κ. Αρβανίτη στον Πειραιά. Στο κέντρο κάθε πινακίδας δεσπόζει η μορφή του τιμώμενου προσώπου, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να έχει και φωτισμό, ώστε η σήμανση των δρόμων να είναι ευδιάκριτη και το βράδυ.

επικοινωνιστε μαζι μας