Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Οδυσσέας Ελύτης (2/11/1911 - 18/3/1996)

Εις μνήμην του μεγάλου ποιητή της Ελλάδας, Οδυσσέα Ελύτη σας θυμίζουμε ορισμένες ποιητικές φράσεις του.

"Από τον Θεό τραβιέται ο άνθρωπος όπως ο καρχαρίας από το αίμα."


"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις."


"Με τις ξόβεργες μπορεί να πιάνεις πουλιά, δεν πιάνεις ποτέ το κελαηδητό τους. Χρειάζεται η άλλη βέργα, της μαγείας, και ποιος μπορεί να την κατασκευάσει αν δεν του ’χει από μιας αρχής δοθεί;"


"Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική.
Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου."


"Κείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια είναι η άνοιξη που δεν έφερες"


"Όπως σε ξέρει το φιλί κανένας δε σε ξέρει."

Η Γέφυρα Καραβόπορου



Η γέφυρα Καραβόπορου βρίσκεται επί της εθνικής οδού Τρικάλων Πύλης και γεφυρώνει τον Πηνειό Ποταμό (Σαλαμπριά). Παλιά εξυπηρετούσε το δρόμο Τρικάλων - Άρτας. Απέχει 100 μέτρα περίπου (νότια) από τη νέα τσιμεντένια γέφυρα.
Πρόκειται για μια μεταλλική γέφυρα μήκους 70 περίπου μέτρα η οποία αποτελείται από δύο γεφυροζεύγματα. Το κάθε γεφυρόζευγμα έχει δύο τοξωτές αψίδες που ενώνονται με πλεγματικά πλαίσια. Τα ακρόβαθρα με τους πτερυρότοιχους και το μεσόβαθρο με τους ημικυκλικούς προβόλους είναι κατασκευασμένα με λιθοδομή από λαξευτές πέτρες. Το πλάτος του καταστρώματος είναι 2,70 μέτρα και το ύψος της γέφυρας μέχρι τη στάθμη των νερών είναι περίπου 6 μέτρα.


Η κατασκευή της άρχισε το 1886 και ολοκληρώθηκε το 1902. Αποτελεί δε ένα σπουδαίο μνημείο αρχιτεκτονικής και δομικής τέχνης στην περιοχή των Τρικάλων.
Για την κατασκευή της διαβάζουμε στην εφημερίδα των Τρικάλων «ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ» της 2-­3­-1886: «Η μεγάλη επί του Πηνειού γέφυρα, έργον αληθώς θαυμάσιον, επερατώθη προ ημερών, περατούται δε προσεχώς και η ετέρας σιδηρά επίσης γέφυρα επί του παραλλήλου ρέοντος ποταμού της Αγίας Μονής μεταξύ του Πηνειού και του Σταθμού Τρικάλων».


Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη γέφυρα λόγω του ότι αποτελεί μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατασκευή, έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2002, ως μνημείο πολιτισμού. Ο χαρακτηρισμός έγινε με βάσει των διατάξεων του άρθρου 6, παράγραφος 1β του νόμου 3028/2002 σύμφωνα με την οποία η γέφυρα χαρακτηρίζεται ως μνημείο.


Η απόφαση εκδόθηκε με το σκεπτικό ότι η γέφυρα αποτελεί σημαντική μαρτυρία τόσο για την ιστορία της εξέτασης της επιστήμης της οδομηχανικής όσο και της κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης των κατοίκων της περιοχής.
Αυτό σημαίνει ότι η γέφυρα προστατεύεται και πλέον υπάρχει η υποχρέωση της πολιτείας της συντήρησης και της ανάδειξής της.

επικοινωνιστε μαζι μας