Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ποια ήταν η Ψωροκώσταινα



Στην εποχή που κυβερνούσε την Ελλάδα ο Καποδίστριας ζούσε στο Ναύπλιο μια ζητιάνα, που την έλεγαν «Ψωροκώσταινα».
Σε μια λοιπόν συνεδρίαση της Συνέλευσης, κάποιος θέλοντας να πει για τη φτώχεια του Ελληνικού Δημοσίου το παρομοίασε με την πασίγνωστη ζητιάνα. Από τότε η λέξη επαναλήφθηκε στις συζητήσεις και τελικά επικράτησε. Μόνο που, όταν λέγεται τώρα δεν εννοεί το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ολόκληρη την χώρα...
Η όλη ιστορία της Ψωροκώσταινας (Ευ. Δαδιώτης, «Αιγαιοπελαγίτικα» τεύχος 13) είναι η εξής:

Απλήρωτοι οι δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Τρικκαίων



Ανάστατοι οι δημοτικοί υπάλληλοι.
Στάση εργασίας χθες και σήμερα για τη μη καταβολή του μισθού τους.
Έχει εξαντληθεί η υπομονή των εργαζομένων στο δήμο Τρικκαίων, καθώς για 8η μέρα δεν έχει καταβληθεί ο μισθός του δεκαπενθημέρου στους μόνιμους και αορίστου χρόνου δημοτικούς υπαλλήλους.
Χθες και σήμερα το πρωΐ πραγματοποίησαν στάση εργασίας μέχρι το τέλος του ωραρίου, ενώ ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Λάππας απαντώντας στους εργαζόμενους έδωσε μια ενημέρωση σε βάθος για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, για να εξηγήσει:


«Κατανοούμε τα προβλήματα των εργαζομένων επειδή παραμένουν απλήρωτοι για μια εβδομάδα τώρα και ενδεχόμενα θα παραμείνουν ακόμη για λίγες ημέρες. Αλλά παρά την επιθυμία μας να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά τους βρισκόμαστε σε μια προφανή αδυναμία γιατί δεν έχουμε τα χρήματα τα οποία χρειάζονται για να πληρώσουμε τους εργαζόμενους, τους μόνιμους και τους αορίστου χρόνου».

Η ιστορία μιας φωτογραφίας


Επιστολόγραφο με «λόγο» Παπαδιαμάντη

Η παραπάνω φωτογραφία, που απεικονίζει ένα ζευγάρι αρραβωνιασμένων νέων του χωριού μας, πέρα από την παλαιότητά της (1956), τα συνηθισμένα ενδυματολογικά στοιχεία της εποχής, και τις γενικές πληροφορίες που μας δίνει, δεν παρουσιάζει κάποιο άλλο σημαντικό ενδιαφέρον.
Όμως στην πίσω όψη της υπάρχει ένα επιστολόγραφο σημείωμα, χειρόγραφο, το οποίο πέρα από την καλλιγραφική του αξία, θεωρείται αξιόλογο και ο λόγος του κειμένου.


Η σύνταξη και η ομορφιά της γραφής του θυμίζει τον λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Η φωτογραφία ­ επιστολόγραφο γράφτηκε από τον Γεώργιο Τσιγάρα και στάλθηκε στον φαντάρο γιό του, Ανδρέα το 1956.


Το κείμενο έχει ως εξής:
"Λάβε παιδί μου Ανδρέα την φωτογραφίαν του γαμπρού μας Σωτηρίου και της αδελφή σου Ανδρονίκης, όπου σήμερον όπου σου γράφω βάλαμε εις το όνομα του Θεού και κινήσαμε τον γάμον. Την Κυριακή στεφανώνονται και σας εύχομαι και σας να δώσει ο θεός καλήν απόλυσην να είστε εις τον γάμον της αδελφή σας.
Σας φιλώ, ο πατέρας σου Γεώργιος Τσιγάρας.
14 – 12 – 1956"


επικοινωνιστε μαζι μας