Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Οι πασχαλιές του Βαλτινού



Το Πάσχα είναι μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση του θανάτου και της Αναστάσεως του Χριστού. Όμως, όπως συμβαίνει και με άλλες θρησκευτικές γιορτές, γιορτάζεται,  από αρχαιοτάτων χρόνων και έτεινε να συνδυάζει τις επιταγές της θρησκείας με τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού.


Μεγάλη εβδομάδα. Εβδομάδα των παθών. Όπως σε ολόκληρη την Ελλάδα έτσι και στο Βαλτινό, κάθε βράδυ στις αγρυπνίες λαμβάνει χώρα το τελετουργικό της εκκλησιαστικής παράδοσης.
Ο ιερέας, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, οι ψαλτάδες και οι πιστοί συμμετέχουν ο καθένας από τη δική του πλευρά, ώστε όλα τα εθιμοτυπικά να πραγματοποιηθούν εις το ακέραιο και να εορτασθεί, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, το θείο δράμα και το γεγονός της Αναστάσεως.


Εμείς επιχειρούμε μια φωτογραφική αναδρομή σε παλαιότερες Πασχαλιές και παρουσιάζουμε μια σειρά από εικόνες με κοπέλες από το Βαλτινό να στολίζουν τον επιτάφιο.


Το στολισμό του επιταφίου αναλάμβαναν οι κοπέλες που μάζευαν τα λουλούδια και με ιδιαίτερη φροντίδα έντυναν και στόλιζαν τον επιτάφιο, έτσι ώστε κατά την μεταφορά του, αισθητικά να είναι όμορφα στολισμένος και να αρμόζει με το θείο δράμα.


Την πιο ιερή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελεί η Παρασκευή, μέρα κορύφωσης του θείου δράματος με την Αποκαθήλωση από το σταυρό και την Ταφή του Χριστού. Λόγω του πένθους της ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα.


Με λουλούδια που μαζεύουν ή αγοράζουν, οι γυναίκες πηγαίνουν στις εκκλησίες και στολίζουν τον Επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται στην εκκλησία αναπαράσταση της ταφής του Χριστού, ενώ οι πιστοί προσκυνάνε τον Επιτάφιο και τα παιδιά περνάνε από κάτω "για να τους πιάσει η χάρη".




Οι λέξεις της εβδομάδας: Λέξεις και ονόματα του Πάσχα



Τι σημαίνει η λέξη Πάσχα; Τι σημαίνει η λέξη Σταυρός; Αβγό ή αυγό; Τι σημαίνει οβελίας, σούβλα;
Τι σημαίνουν τα ονόματα: Χριστός, Αναστάσιος, Μαρία Μαγδαληνή, Θωμάς.
Λέξεις και ονόματα του Πάσχα
Πάσχα
Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την αραμαϊκή pascha < εβραϊκή pesah που σημαίνει “πέρασμα, διάβαση”.
>Η λέξη περιέγραφε “τη δεκάτη πληγή κατά των Αιγυπτίων, όπου, σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση ο άγγελος προσπερνούσε τις πόρτες των Ιουδαίων, που ήταν βαμμένες με αίμα αρνιού και δε σκότωνε τα πρωτότοκα παιδιά τους, (πβ, εξοδ 12, 23)”*
>> οι Χριστιανοί γιορτάζουν την ανάσταση του Σωτήρα και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή.


Σταυρός
Η λέξη σταυρός αρχικά δήλωνε τον όρθιο πάσσαλο ή οτιδήποτε χρησιμοποιούσαν για να στηρίζουν κάτι. Παράγεται από το ρ, ίστημι < θ. -στα. Στα Λατινικά αποδόθηκε και με τη σημασία του in-staurare (: αποκαθιστώ κάτι στην αρχική του θέση). Στην Καινή Διαθήκη αντί για τη λέξη σταυρός χρησιμοποιείται,

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ '' Η αντίθεση''



1. Γένεση ↔ και φθορά
2. Ζωή ↔ και θάνατος
3. Φώς ↔ και σκότος
Ο Μέγας αυτός δημιουργικός νόμος εφαρμόζεται και εις τα του εγώ μέρη.
4. Την υγεία του σώματος ακολουθεί η ασθένεια.
5. Την νεανική ακμή και σφριγηλότητα ακολουθεί η γεροντική παρακμή και ατονία.
6. Την ευφυΐα ακολουθεί η αφυΐα.
7. Την παίδευση ακολουθεί η αμάθεια.
8. Την ηθικότητα ακολουθεί ανηθικότητα.
9. Την αρετή ακολουθεί η κακία και γενικά ευρίσκονται σε πάλη τα αντίθετα.
10. Το προτέρημα ακολουθεί με το ελάττωμα.
11. Η ικανότητα ακολουθεί με την ανικανότητα.
12. Η δραστηριότητα ακολουθεί με την αδράνεια.
13. Η νηφαλιότητα ακολουθεί με την νευρικότητα.
14. Η θεληματικότητα ακολουθεί με την αβουλία.

επικοινωνιστε μαζι μας