Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Χορού


Τον χαρακτήρισαν «κρυμμένη γλώσσα της ψυχής», «φυσική γλώσσα του σώματος», «ποίηση του ποδιού», «τραγούδι του σώματος, χαράς ή πόνου», «επικοινωνία μεταξύ του σώματος και της ψυχής», «βαρόμετρο που εξηγεί τι καιρό κάνει στο σώμα μας», «ποίημα, που κάθε του κίνηση είναι και μία λέξη», «αγαπημένη μεταφορά του κόσμου», «λεπτή ισορροπία μεταξύ της τελειότητας και της ομορφιάς», «συντόμευση ευτυχίας», «υποταγή του σώματος στο πνεύμα»…


Ο λόγος για το χορό, που κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου έχει την παγκόσμια τιμητική του.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η εφημερίδα μας μεταφέρει το μήνυμα το οποίο έχει πλέον μια συλλογική αναγνώριση στο πλαίσιο μιας παγκόσμια ημέρας.
Ο χορός είναι μια από τις σπάνιες τέχνες όπου ο άνθρωπος δίνεται ολόκληρος, σώμα, καρδιά και πνεύμα. Ο χορός ενώνει. Ένωση του ανθρώπου με το διπλανό του. Ο χορός γεννιέται από την ανάγκη να πεις αυτό που δε λέγεται, από την ανάγκη να γνωρίσεις το άγνωστο, να έρθεις σε επικοινωνία με τον άλλον, πέρα από τη γνώση που γυρεύεις.

«Θα χορέψω τη φιλοσοφία της ζωής μου», έλεγε η Ισιδώρα Ντάνκαν.
«Χορεύοντας δε μιλάς, αλλά υπάρχεις...», υπογραμμίζει ο Ted Shawn.
«Η τέχνη είναι η εκστατική εκδήλωση της ύπαρξης.», λέει η Mary Wigman.



Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Βαλτινού.



Εικόνες μνήμης και νοσταλγίας από το Βαλτινό του χθες, που ζωντανεύουν τις καταβολές μας, καθώς παρακολουθούν τη ζωή του απλού κάτοικου, στο μόχθο, στη γιορτή, στο πένθος. Αδιάσειστα ντοκουμέντα μια δύσκολης, σκληρής αλλά και όμορφης εποχής.


Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε λιτούς τόνους άσπρου – μαύρου, αντιστέκονται πεισματικά στον εύκολο εντυπωσιασμό.
Ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε και απέδωσε την εσωτερική δύναμη και ομορφιά του κόσμου της υπαίθρου και αποτύπωσε, ηθελημένα ή άθελα, με ποιητική ευαισθησία σκηνές και εικόνες λαϊκού πολιτισμού, που συνθέτουν ένα μοναδικό λαογραφικό αρχείο.


Ένα αρχείο που διέσωσε μοναδικές εικόνες πριν τις σαρώσουν ο χρόνος και η «πρόοδος».
Ένα τοπικό αρχείο που αποτελεί το πολυτιμότερο θησαυρό για τις επερχόμενες γενιές.


Το πολύτιμο αυτό υλικό είχε την καλή τύχη να φυλαχθεί ευλαβικά για πολλά χρόνια και στη συνέχεια να παραδοθεί, περιοδικά, μέσω της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας του Βαλτινού, στη νεότερη ιστορία του τόπου μας.


επικοινωνιστε μαζι μας