Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Το Μαγιάτικο πανηγύρι του Βαλτινού.



Πόσοι από τους παλαιότερους άραγε να θυμούνται, ότι στις 2 Μαίου το Βαλτινό πανηγύριζε και έδινε, παλιά, σε αυτή τη μέρα ιδιαίτερη λαμπρότητα;
Την εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου της Αλεξάνδρειας πανηγυρίζει, σήμερα, στην μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένος, ο ιερός ναός Αγίου Αθανασίου Βαλτινού.


Παλιότερα τη μέρα αυτή, μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία ο κόσμος έβγαινε στο προαύλιο της εκκλησίας και γιόρταζε, με χορούς και τραγούδια. Γεμάτος ο χώρος με τραπεζοκαθίσματα όπου κάθονταν παρέες - παρέες και εναλλάσσονταν στο χορό.

Πανηγύρι σήμερα 2 Μαίου στο Βαλτινό.



Την εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου της Αλεξάνδρειας εορτάζει και πανηγυρίζει, σήμερα ο ιερός ναός Αγίου Αθανασίου Βαλτινού.


Χθες το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας, θείου κηρύγματος και λιτανεύσεως της ιεράς εικόνας του Αγίου.
Σήμερα το πρωί τελέστηκε η Πανηγυρική θεία λειτουργία και το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου υπό του Ιερέως πατήρ Κωνσταντίνου Ζαχαράκη.
Χρόνια πολλά!

Οι Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στο Βαλτινό



 
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού που έγιναν χθες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του χωριού.


Το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει, αλλά και να συμμετέχει στα πρωτομαγιάτικα δρώμενα του τόπου, τα οποία περιείχαν: παραδοσιακά τραγούδια από ηλικιωμένες γυναίκες, αναβίωση των εθίμων «κλήδονας» και «κάψιμο της καλύβας» δημοτικούς χορούς κ.α.


Από το Σύλλογο προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους ξυνόγαλο και πίτες που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού καθώς και άλλα εδέσματα, προσφορές διαφόρων χορηγών της εκδήλωσης.


Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τρικκαίων κα. Βούλα Βότσιου και Κώστας Ψύχος, ο Τοπικός Πρόεδρος κ. Δημήτρης Σταμούλης, ο ιερέας, Πατήρ Κων/νος Ζαχαράκης και πλήθος κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την παρουσία του τίμησε τις εκδηλώσεις και ο πρώτος πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου (από την ίδρυσή του) κ. Γεώργιος Χήρας.


Ακολουθεί φωτορεπορτάζ.

Στο δάσος της Παναγίας η γιορτή της άνοιξης και της φύσης.



Στο δάσος της Παναγίας «έπιασαν το Μάη» πολλοί συγχωριανοί μας, φυσιολάτρες και χάρηκαν την Πρωτομαγιά απολαμβάνοντας την ολάνθιστη φύση με τη συνοδεία μεζέδων χορών, τραγουδιών και παιχνιδιών.


Έψησαν τα κρέατά τους, έστρωσαν τα τραπέζια τους με τα διάφορα φαγώσιμα και ποτά, έφαγαν ήπιαν, χόρεψαν, έκαναν κούνια και διασκέδασαν με τις παρέες τους και τους φίλους τους.


Η έξοδος των ανθρώπων στην ύπαιθρο ολοκληρώθηκε με το μάζεμα λουλουδιών και το πλέξιμο στεφανιών, τα οποία στη συνέχεια πολλοί τα κρέμασαν σε εμφανή θέση των σπιτιών τους.


Ήταν μια καλή ευκαιρία για επαφή με τη φύση, μιας και στις μέρες μας οι περισσότεροι έχουμε απομακρυνθεί.
Και του χρόνου με υγεία!

επικοινωνιστε μαζι μας