Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

"Η ζωή είναι αλλού": Χρήστος Γιανναράς

Ξεχασμένες εικόνες του χωριού: Η κόμμωση των γυναικών.



Η κόμμωση αποτελούσε πάντοτε βασικό παράγοντα κομψότητας, διάκρισης και κοινωνικής επιβολής της γυναίκας. Δεν νοείται γυναικεία ομορφιά χωρίς καθαρά και καλοχτενισμένα μαλλιά. Έτσι ανέκαθεν κύριο μέλημα των γυναικών αποτελούσε το λούσιμο, το χτένισμα, ο καλλωπισμός γενικά των μαλλιών.
Στο αφηγηματικό ποίημα «του νεκρού αδελφού» αναφέρονται χαρακτηριστικά οι στίχοι:
«Στα σκοτεινά την έλουζε, στ' άφεγγα τη χτενίζει,
στ' άστρι και τον αυγερινό έπλεκε τα μαλλιά της».

Παλιότερα στο Βαλτινό οι γυναίκες διατηρούσαν μακριά μαλλιά και ασχολούνταν με την κόμμωση των μαλλιών τους από τη μικρή ηλικία τους μέχρι τα βαθειά γεράματα.
Οι γυναίκες χτένιζαν τα μαλλιά τους με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και τα έπλεκαν σε μακριές κοτσίδες.
Ο πιο γνωστός τύπος γυναικείου χτενίσματος ήταν η «χωρίστρα στη μέση» και το πλέξιμο των μαλλιών σε δυο πλεξίδες δεξιά και αριστερά στις λεγόμενες «κοσιάνες».


Έπιαναν τα μαλλιά τους από ψηλά στο κεφάλι και άρχιζαν το πλέξιμο πρώτα από αριστερά, μετά περνώντας από δεξιά και στη μέση και αφού δημιουργούσαν μια σφικτή κοτσίδα, την σταθεροποιούσαν με ένα λαστιχάκι για τα μαλλιά!


Οι νιόπαντρες γυναίκες άφηναν ρηχτές κι ελεύθερες πίσω στην πλάτη αυτές τις κοσιάνες, ενώ οι «περασμένες» τις έδεναν μεταξύ τους με γαϊτάνι και τις τύλιγαν «στεφάνι» γύρω από το κεφάλι.
Παλιότερα άφηναν τα «τσουλούφια» στους κροτάφους, βαμμένα με «κνα» (χρωματική φυτική ουσία) ή κάτι σαν τις φαβορίτες που σχημάτιζαν οι Καραγκούνες του θεσσαλικού κάμπου γενικότερα.

Σχέδια χαραγμένα σε φύλλα δένδρων



Ο εξηντάχρονος σήμερα Huang Taisheng, είναι ο εμπνευστής μιας νέας μορφής τέχνης, που λέγεται εγχάραξη σε φύλλα δέντρων. Είχε την ιδέα περίπου 25 χρόνια πριν, όταν είδε ένα φύλλο φαγωμένο από σκουλήκια που έμοιαζε με χάρτη. Κάθε χρόνο πλέον, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες ασχολούνται με την περίεργη και δύσκολη αυτή τέχνη.


Το να χαράξει κανείς ένα φύλλο δεν είναι εύκολο. Τα φρέσκα φύλλα είναι μαλακά και εύθραυστα. Έτσι, οι πρώτες προσπάθειες του Huang Taisheng κατέληξαν σε αποτυχία. Όμως, με τον καιρό και με τη βοήθεια αρκετών ειδικών, κατέληξε σε ένα διάλυμα το οποίο σε συνδυασμό με μια σειρά πολλών άλλων διαδικασιών, προσδίδει ικανοποιητική αντοχή στα φύλλα.


Ο Huang Taisheng έχει βραβευτεί από τα ρεκόρ Guinness για τα πρωτότυπα δημιουργήματά, ενώ πολλά από τα έργα του (όπως και άλλων πλέον καλλιτεχνών) κοσμούν διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο.
Απολαύστε κάποια από αυτά, στις φωτογραφίες που ακολουθούν.
 

επικοινωνιστε μαζι μας