Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ιστορικές πηγές για την αρχαιότητα του Βαλτινού Νο 7


ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ ΚΛΙΑΦΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΛΤΙΝΟ ΤΟΥ 1882

«Τρίκαλα. Από τον Σειφουλλάχ ως τον Τσιτσάνη», είναι ο τίτλος του καλαίσθητου και μεγάλης σημασίας για τον τόπο μας, δίτομου βιβλίο, της επιφανούς και καταξιωμένης συγγραφέα Μαρούλας Κλιάφα.
Στις 371 σελίδες που αποτελούν τον πρώτο τόμο του έργου, ξετυλίγεται ολόκληρη η ιστορία του νομού Τρικάλων από το 1881 έως το 1910 όπως αποτυπώθηκε στον τύπο της εποχής.


Σταχυολογόντας από τις εφημερίδες της εποχής η συγγραφέας αναφέρεται και σε δυο άξιες μνείας ειδήσεις που αφορούν το χωριό Βαλτινό.
Έτσι λοιπόν, στη σελίδα 36, διαβάζουμε: «Τον Μάρτιο του 1882 στο χωριό Βαλτινό άγνωστοι εφόνευσαν έναν Οθωμανό αγροφύλακα». (<<Αιών >> 15-3-1882). Ενώ στη σελίδα 170 διαβάζουμε: «Τον Οκτώβριο του 1897 το σώμα του Μπέλου συγκρούστηκε με τον τουρκικό στρατό στο Βαλτινό και Παπαράντζα. Οι Τούρκοι ως αντίποινα λεηλάτησαν το χωριό Βαλτινό και αφού συγκέντρωσαν όλα τα ζώα των παρεπιδημούντων εκεί Τυρνιωτών τα έστειλαν στην Ελασσώνα. Με το πρόσχημα μάλιστα πως οι κάτοικοι του χωριού Τσαγαλί (Παραπόταμος) συμμετείχαν στην συμπλοκή τους συνέλαβαν». (<<Ακρόπολις>> 5-10-1897).


Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η φωτογραφία του παππού, Βασίλη Σκρέκα στη σελίδα 93 (επιστάτης τσιφλικιού).



Μέτρηση της χοληστερίνης

Ανακοίνωση
προς τους κατοίκους του Βαλτινού.



Την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011 από τις 8.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ., στο Αγροτικό Ιατρείο Βαλτινού (στην αίθουσα του ΚΑΠΗ) θα γίνεται δωρεάν εξέταση (μέτρηση) της χοληστερίνης.

Όσοι κάτοικοι επιθυμούν να κάνουν την εξέταση θα πρέπει να είναι νηστικοί και να έχουν μαζί τους τα βιβλιάρια υγείας.


Η σημασία της ορθοφωνίας



Ορθοφωνία είναι το μάθημα που ασχολείται με τη σωστή άρθρωση, όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά σε όλα τα είδη του προφορικού λόγου.
Μια μεγάλη γκάμα επαγγελματιών που εκτίθενται δημόσια με τον προφορικό λόγο, όπως οι ηθοποιοί, οι εκφωνητές, οι πολιτικοί, οι παρουσιαστές κ.ά., πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να ενδιαφερθούν ώστε να αποκτήσουν καλή άρθρωση, καθώς και ευχάριστο και αβίαστο λόγο. Ομοίως μια άλλη κατηγορία επαγγελματιών, όπως καθηγητές, δάσκαλοι, τηλεφωνητές, πωλητές κ.ά., στον βαθμό που κουράζεται εύκολα ο λαιμός τους ή που προσβάλλονται συχνά από φαρυγγίτιδα λόγω κακής χρήσης της φωνής.
Όσον αφορά στους τραγουδιστές τώρα, πιστεύω ότι χρειάζονται την ορθοφωνία περισσότερο από όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες επαγγελμάτων.

επικοινωνιστε μαζι μας