Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Απεβίωσε η Βάϊα Στάθη


Απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 2011 η συγχωριανή μας Βάϊα Στάθη, σύζυγος του Ηλία, σε ηλικία 91 ετών.
Η Βάϊα Στάθη, το γένος Ευάγγελου Κωσταρέλου, γεννήθηκε το 1920 στο Βαλτινό και μαζί με τον σύζυγό της, Ηλία είχανε 4 παιδιά. Την Ευαγγελία, την Θεοδώρα, την Αγγελική και την Μαρία.

Δράσεις για την διάσωση του δάσους της Παναγίας Βαλτινού


Επί τόπια επίσκεψη στο δάσος της Παναγίας έκαναν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Ιωάννου και μέλη του Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού, την Κυριακή 24 Ιουλίου 2011.
Η επί τόπια αυτοψία αφορούσε τον εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων στον χώρο καθώς και την αναζήτηση λύσεων και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία, τη διατήρηση και τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.


Όπως είναι γνωστό, η Παναγία του Βαλτινού είναι ένας χώρος αναψυχής, κατάφυτος από πανύψηλα υπεραιωνόβια και πανέμορφα δέντρα, κυρίως από βελανιδιές, μελίγους, φτελιάδες, υπάρχουν και λίγες ασπρόλευκες και πολύ ελάχιστες ιτιές στις άκρες. Γύρω ­ γύρω πλούσιοι και δασείς θάμνοι δημιουργούν ένα αδιαπέραστο φράχτη από βυζοκρανιές, αραποϊτιές, μικρά φτελιαδάκια και άλλα θυσανωτά τέτοια θαμνώδη φυτά και πατούλια. Όλα αυτά, τυλιγμένα από άφθονα βάτα και πλούσιες κλιματσίδες από κισσούς, αγιόκλημα, κλήδονα, που κάνουν ένα αδιαπέραστο τείχος θάμνων και πρασινάδας, που ξεχωρίζει το τοπίο από τα γύρω χωράφια.
Η βλάστηση στη περιοχή είναι πλούσια και καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια του χώρου. Δομείται κατά ορόφους αποτελούμενη από την ποώδη βλάστηση, από τη θαμνώδη, την υποοροφική και τη δενδρώδη.
Χαρακτηριστικό είναι η ύπαρξη υποοροφικής βλάστησης που αποτελείται από νέα κυρίως άτομα φτελιάς, δρυός και λεύκας.


Το μεγαλύτερο μέρος του δάσους καλύπτεται από φυτά των δασών και των θαμνότοπων. Τα επικρατέστερα ξυλώδη φυτικά είδη του δασυλλίου της Παναγίας είναι η Δρυς, η χνοώδης (Quercus Pendiculiflora) και η φτελιά η πεδινή (Ulmus Campestris).
Τα σπάνια δένδρα αυτών των δύο ειδών Δρυός και φτελιάς φθάνουν ως και σαράντα μέτρα ύψος (40m), ο κορμός έχει διάμετρο ως και ένα μέτρο και η ηλικία τους, σύμφωνα με δείγμα καρότου που λήφθηκε από μελετητές και επιβεβαιώθηκε και με τους ετήσιους δακτυλίους ανάπτυξης από κομμένο κορμό, ανέρχεται, ως και 200 χρόνια.


Σ΄ όλο αυτόν το χώρο, κυρίως στους θάμνους βρίσκουν καταφύγιο για φωλιές και τροφή πλήθος πουλιών και μικρών ζώων, ανάλογα με την εποχή: νερογκουσβιά, γκαλιαμάνες, κοτσίφια, κυριαρίνες, αγριόπαπιες, τσούπια, τσιουτσιουλίαγκοι (τσαλαπετεινοί), τρυγόνια και ορτύκια. Σε μόνιμη βάση, χειμώνα καλοκαίρι, μένουν σπουργίτια, καρακάξες, καλιακούδια, καλιακδάδες, μπούφοι και κουκουβάγιες. Αλλά και λίγα οδικά πουλιά που δίνουν ζωή στη γύρω περιοχή: αηδόνια, κούκοι, δεκαοχτούρες γκιώνηδες.


Όμως κατά την επιτόπια επίσκεψη του προέδρου και των μελών του Δ.Σ του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού στο δάσος της Παναγίας διαπιστώθηκαν και τα εξής σοβαρά προβλήματα:
1) Καταπάτηση μεγάλου μέρους του χώρου από παρακείμενους αγροτικούς καλλιεργητές.
2) Παράνομη και αυθαίρετη κοπή δένδρων από ασυνείδητους συντοπίτες.
3) Παράνομη ρίψη σκουπιδιών και άχρηστων αντικειμένων.
4) Αυθαίρετη εναπόθεση νάιλον και χάρτινων σακουλιών λιπασμάτων από αγρότες.
5) Επικινδυνότητα από πτώση παλαιών και ραγισμένων και ετοιμόρροπων δένδρων.


Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών, παρεμβάσεων και λήψης μέτρων κατά της προσβολής του δάσους από ανθρώπινη δραστηριότητα και φυσική φθορά.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν τα εξής:
1) Η ενημέρωση των αρμόδιων τοπικών φορέων για την κατάσταση της περιοχής.
2) Να πραγματοποιηθεί διοργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με το Δασαρχείο Τρικάλων με θέμα: «Ενημερωτική ομιλία για την προστασία, διατήρηση και διάσωση του σπάνιου αυτού δάσους».
3) Να καταγγελθεί η παράνομη υλοτόμηση στον αρμόδιο Αγροφύλακα, και στο Δασαρχείο ώστε να διεξαχθεί έρευνα για τους δράστες και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην περιοχή.
4) Να συνταχθεί μελέτη έργου για οριοθέτηση και περίφραξη ολόκληρου του χώρου της Παναγίας και να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου Τρικκαίων για την υλοποίηση του έργου.
5) Ο καθαρισμός και η διαμόρφωση του χώρου για την διεξαγωγή του πανηγυριού, τον Δεκαπενταύγουστο.

Καλημέρα, Καλή βδομάδα, καλό μήνα!


Αδιέξοδα


Όλα γράφονται με πολλούς τρόπους.
Όσοι και οι άνθρωποι, όσες οι στιγμές τους.
Ύστερα, όλα διαβάζονται με πολλούς τρόπους.
Όσοι και οι άνθρωποι, όσες οι στιγμές τους.
Όταν συνδυάζονται αναμεταξύ τους
γραμμένα και διαβασμένα
άπειρες εκδοχές γεννιούνται.
Κι από τις εκδοχές διαλέγουν πάντα αυτή
που ταιριάζει στη στιγμή τους. Οι άνθρωποι.
Αδιέξοδα.

επικοινωνιστε μαζι μας