Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Αληθινές ιστορίες του χωριού



Τρεις καβαλάρηδες κατηφόριζαν, από τα χωριά του Κόζιακα προς το Βαλτινό. Έφτασαν το σούρουπο στο χωριό και στο δρόμο τους συνάντησαν μια νέα κοπέλα. Τη «σταύρωσαν» το δρόμο και επωφελούμενοι από το σούρουπο και την ερημιά της ώρας τη βίασαν. Τα ζωώδη ένστικτά τους όμως, δεν σταμάτησαν εκεί, έβγαλαν κι ένα μαχαίρι και αφού έκοψαν από το κεφάλι της κοπέλας τα μαλλιά, πήραν τις κοσιάνες της για λάφυρα.
Συνηθίζονταν κάτι τέτοιες βιαιοπραγίες τότε, το 1920, από τους ισχυρότερους προς τους αδύναμους και μάλιστα έμεναν και ατιμώρητες.
Η κοπέλα τρομαγμένη και σε άθλια κατάσταση έφτασε στο σπίτι της και είπε στην οικογένειά της, τι της συνέβη…
Ο αδερφός της, ο Χρυσόστομος Μαντέλας αγρίεψε. Πείρε το όπλο του, το έκρυψε μέσα στο σακάκι του και την άλλη μέρα τράβηξε ίσια προς τη Μεριά.
Βρήκε εκεί τους τρείς βιαστές της αδερφής του και τους ζήτησε το λόγο.
Αυτοί τον απείλησαν και του είπαν να καθίσει φρόνημα γιατί θα τον σκοτώσουν.
Έβγαλε κι αυτός το όπλο του και άρχισε να τους πυροβολεί.
Πανικόβλητοι και οι τρείς άρχισαν να τρέχουν και να προσπαθούν να προφυλαχθούν από τους πυροβολισμούς.
Ένα βόλι πέτυχε το έναν και τον σκότωσε. Οι άλλοι δύο κατάφεραν να ανέβουν στα άλογά τους και να φύγουν.
Ο Χρυσόστομος πλησίασε τον νεκρό βιαστή, έψαξε στο σακάκι του και βρήκε τις κοσιάνες της αδελφής του. Τις πείρε και μαζί με την εκδίκησή του τις επέστρεψε στην αδερφή του.
Μετά κίνησε το δρόμο για την εκκλησία κρατώντας στα χέρια του μόνο το όπλο και φωνάζοντας:
«Παπά Θανάση!!! Έ! Παπά Θανάση, έλα να με εξομολογήσεις, σκότωσα άνθρωπο»!


Διευκρινιστικά:
Ο Χρυσόστομος Μαντέλας ήταν αδερφός του Ηλία Μαντέλα. Κατά τη μακροχρόνια μελέτη της ιστορίας του Βαλτινού, δυστυχώς δεν βρέθηκαν στοιχεία για την ζωή του, μετά από αυτό το περιστατικό. Δεν άφησε απογόνους και δεν γνωρίζουμε τι απέγινε. Άλλοι λένε ότι δικάστηκε και εκτελέστηκε, άλλοι πως πέθανε στη Φυλακή, άλλοι λένε πως αυτοκτόνησε, και άλλοι πως τρελάθηκε και τον κλείσανε στον Άη Νικόλα, της Φήκης.

Ρυάκι ο Πηνειός


Σε …ρυάκι έχει μετατραπεί ο Πηνειός ποταμός σε ορισμένα σημεία που διασχίζει το νομό μας, Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε είναι σίγουρο πως σε λίγο καιρό ο Πηνειός θα θυμίζει περισσότερο ένα μικρό ποτιστικό κανάλι και όχι ένα ποτάμι που διασχίζει εκατοντάδες χιλιόμετρα τη Θεσσαλία και χύνεται στη θάλασσα.
Ειδικότερα ο ποταμός παρουσιάζει τα παραπάνω χαρακτηριστικά στη γέφυρα Βαλομανδρίου, όπου και από τις δύο πλευρές της γέφυρας η εικόνα δεν είναι και η καλύτερη που ο καθένας μπορεί να αντικρίσει. Ένα ρυάκι που διασχίσει μια μεγάλη έκταση από πέτρες και ότι άλλο θυμίζουν πως σε αυτό το σημείο άλλους μήνες το χρόνο, κατακλύζονται από ορμητικά νερά. Το τοπίο συμπληρώνεται με σωλήνες αρδεύσεως να προσπαθούν να «μεταγγίσουν» και τις λίγες ποσότητες νερού που έχουν απομείνει.
Η περίπτωση της Θεσσαλίας, σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Μυλόπουλος, είναι

επικοινωνιστε μαζι μας