Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η Μανταλένα


Η Μανταλένα η όμορφη κόρη του καπετάν Κοσμά, κάνει τα πάντα για να δείξει στον πατέρα της ότι είναι μια δυνατή καπετάνισσα, άξια να κουμαντάρει το καϊκι τους. Έτσι κάθε μέρα τσακώνεται με τον Λάμπη, τον γιο του ανταγωνιστή βαρκάρη, καπετάν Γιωργάρα για το ποιος θα φωνάξει περισσότερο και θα πάρει με τη βάρκα του τους περισσότερους χωρικούς...



Για πρώτη φορά, ολόκληρο το συνεργείο της Φίνος Φιλμ, μεταφερόταν εκτός στούντιο για να γυρίσει μια ταινία. Την εποχή εκείνη, το γύρισμα μιας ταινίας στη Φίνος, κρατούσε 6 περίπου μήνες - 3 μήνες στα πλατό και 3 μήνες επεξεργασία. Τα εσωτερικά και τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας, γυρίστηκαν σε φυσικούς χώρους στην Αντίπαρο, ιδιαίτερη πατρίδα του σεναριογράφου Γιώργου Ρούσσου (που εκείνη την εποχή ήταν παντρεμένος με την κατά πολύ νεώτερή του ηθοποιό, Καίτη Λαμπροπούλου). Ο Ρούσσος, εμπνεύστηκε το θέμα από ένα πραγματικό περιστατικό, που συνέβει στο νησί του όταν ήταν νέος. Η Αλίκη με το ρόλο της Μανταλένας, κατέκτησε το πρώτο βραβείο ηθοποιίας της καριέρας της, στη πρώτη εβδομάδα ελληνικού κιν/φου της Θεσσαλονίκης.
 

Τα τραγούδια είναι αξιοσημείωτο ότι δεν ηχογραφήθηκαν πλέι μπακ στο στούντιο καθώς ήταν δύσκολο να γυρίσει η Αλίκη στην Αθήνα. Έτσι ο Χατζιδακις της τα έστειλε με την Μούσχουρη και με την συμβουλή να τα πει όπως τα νιώθει, να μην την μιμηθεί.
 
Εκπληκτική και η ερμηνεία του Παντελή Ζερβού στο ρόλο του παπά, που πήρε και το βραβείο ερμηνείας Β' ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.


Η «Μανταλένα» της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ προβάλεται στις Κάνες. Και ενώ όλοι περιμένουν την εμφάνιση της νεαρής πρωταγωνίστριας, εκείνη δεν πήγε ποτέ. Οι ξένοι παραγωγοί στο μεταξύ δημιουργούν την ταινία «Αλίκη my love» μίμηση της Μανταλένας η οποία όμως χάνει την ελληνική της ταυτότητα στην προσπάθεια να μεταφυτευθεί σε μια καθαρά ξένη ταινία με αποτέλεσμα την αποτυχία της ταινία στο εξωτερικό.

επικοινωνιστε μαζι μας