Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Κατασκευή πλίνθινου σπιτιού στην Κάτω Ελάτη



Πλινθόκτιστη κατοικία, στην Κάτω Ελάτη, αποφάσισε να κατασκευάσει ο Πολιτικός Μηχανικός Κώστας Καταβούτας, αξιοποιώντας τις γνώσεις του και τηρώντας την παραδοσιακή μέθοδο και πρακτική του τόπου μας.


Το κτίσμα αυτό, πέρα από την πρακτική χρησιμότητα που θα έχει, θα δείξει και κατά πόσο είναι πιθανό να φτιαχτεί σήμερα μία σύγχρονη κατασκευή από χώμα, πληρώντας όλες τις απαιτήσεις σε ασφάλεια και λειτουργικότητα καθώς και την ανάδειξη πιθανών προβλημάτων.


Ήδη, από τον προηγούμενο Αύγουστο ξεκίνησε η κατασκευή των πλίνθων, που απαιτούνται και το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί ο ξύλινος σκελετός και η τοιχοποιία.


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για την ολοκλήρωση του σπιτιού, θα χρειαστούν 7000 πλιθιά. Για την κατασκευή τους, το στέγνωμά τους και την αποθήκευσή τους εργάστηκε ένα συνεργείο 3 ατόμων, για 3 βδομάδες.


Οι τεχνίτες, μάλιστα είναι από το Βαλτινό και πρόκειται για τον Ηλία Κουφοχρήστο, τον αδερφό του Γιώργος Κουφοχρήστο και τον Μάριο Σταμούλη.


Η διαδικασία της κατασκευής των πλίνθων είχε ως εξής:
-Φρεζάρισμα του χώματος για να σπάσουν τα σκληρά κομμάτια.
-Ανάμιξη του μείγματος (χώμα, άμμος ποταμίσια και νερό) στην μπετονιέρα.
-Πάτημα με τα πόδια και ανακάτεμα της λάσπης με το άχυρο, το οποίο προηγουμένως κόβονταν με το τσεκούρι για να έχουν οι ίνες μήκος μέχρι 5εκ. και όχι περισσότερο.
-Τοποθέτηση του χώματος σε καλούπια, τα οποία βρέχονται συνεχώς για να είναι υγρά και καθαρά
-Σε 1-2 μέρες τα πλιθιά στέγνωναν και ήταν έτοιμα για γύρισμα
-Σε 3-4 μέρες για αποθήκευση, ενώ η ξήρανση τους συνεχιζόταν για 2 βδομάδες ακόμα.


Οι εργασίες του έργου θα συνεχιστούν, εμείς θα το παρακολουθούμε και θα επανέρθουμε με νεότερη ανάρτηση.

επικοινωνιστε μαζι μας