Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ο νεοσύλλεκτος φαντάρος, Γιώργος Τσιγάρας



Τους χαιρετισμούς του, προς την εφημερίδα μας και σε όλους τους συγχωριανούς έστειλε ο νεοσύλλεκτος φαντάρος του Πυροβολικού, Γιώργος Τσιγάρας του Κων/νου.
Πριν από είκοσι μέρες παρουσιάστηκε στο ΚΕΠΒ Θήβας και τάχθηκε ως έφεδρος στρατιώτης στις τάξεις του στρατού.
Περνώντας τις πύλες του στρατού άφησε πίσω του την πολιτική ζωή, το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον και μπήκε σε ένα καινούργιο περιβάλλον γεμάτο ασκήσεις, εκπαιδεύσεις, πειθαρχία, και νέες εμπειρίες.
Ένα κούρεμα στην ψιλή, ένα μπάνιο και μετά το ντύσιμο στα χακί και το στήσιμο στη γραμμή… ήταν οι πρώτες εμπειρίες κατά την μετάβασή του από την πολιτική στη στρατιωτική ζωή.
Οι πρώτες είκοσι ημέρες είναι ο χρόνος προσαρμογής μέχρι να γίνει η ορκωμοσία και σιγά – σιγά να ενσωματωθεί πλήρως στην καινούργια κοινωνία του στρατού.
Η εκπαίδευση, οι ασκήσεις, τα καψόνια, η πειθαρχία, η σκοπιά γίνεται τώρα η καθημερινότητά του, και ο νέος τρόπος ζωής.


Κάποια στιγμή θα βρεθεί και λίγος χρόνος για ξεκούραση χαλάρωση και περισυλλογή. Είναι η στιγμή και η ευκαιρία να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο.
Μια επιστολή, ένα γράμμα μια φωτογραφία στα αγαπημένα πρόσωπα θα δώσει τη δυνατότητα της αλληλογραφίας και έτσι θα μοιραστεί «τους καημούς και τα βάσανά του» με τους φίλους και τα συγγενικά πρόσωπα.
Και όπως γίνονταν ανέκαθεν, φρόντισε να βγάλει και τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες στον φωτογράφο.
Ο φωτογράφος είχε έτοιμο το κλισέ φόντο. Η καρδιά, μέσα στην οποία κλείνεται το πορτρέτο του φαντάρου, μαζί με το διακοσμημένο φόντο, το όνομα του στρατοπέδου, και τα χαρακτηριστικά στιχάκια, ήταν εκεί.
Αυτού του είδους οι φωτογραφίες, αποτελούσαν και αποτελούν ακόμα και σήμερα, το πιο ενδεδειγμένο είδος αναμνηστικής, στρατιωτικής φωτογραφίας.
«Περιστεράκι μου καλό
Τρέξε γοργά σαν σφαίρα
Να πας σ΄ αυτούς που αγαπώ
Και πες τους καλημέρα».

«Το φανταράκι στο στρατό
να μην το λησμονείτε
Με γράμματα και χρήματα
Να το παρηγορείτε».
Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε και στον φαντάρο Γιώργο Τσιγάρα, αλλά και σε όλους τους στρατευμένους νέους «Καλή θητεία».

επικοινωνιστε μαζι μας