Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μια βόλτα στο Τρικαλινό παζάρι.



Από τον Τούρκο Νουρίς στο …σημερινό χαλβά Φαρσάλων



Πότε εμφανίζεται στη Θεσσαλία ο χαλβάς Φαρσάλων ο οποίος και φέτος αποτελεί το σήμα κατατεθέν της εμποροπανήγυρης – Πώς πήρε το όνομά του και ξακουστοί τεχνίτες
Του Αποστόλη Ζώη


Άρχισε να παρασκευάζεται μόνο στα Φάρσαλα κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας, από Τούρκους τεχνίτες
Αποτελεί το σήμα κατατεθέν της ετήσιας εμποροπανήγυρης όχι μόνο στο νομό μας αλλά σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλία, ενώ η περιοχή μας έχει να παρουσιάσει σημαντικές επιδόσεις. Πρόκειται για τον ονομαστό χαλβά Φαρσάλων. Πώς προέκυψε όμως ο χαλβάς Φαρσάλων; Πώς πήρε το όνομά του;


Φάρσαλα
Μπορεί να ήταν ένα από τα κυριότερα κέντρα βαφής βαμβακερών ειδών, ονομαστό όμως προϊόν από εκατοντάδες χρόνια είναι και παραμένει για τα Φάρσαλα ο χαλβάς. Ο Ιωάννης Οικονόμου ο Λαρισαίος το 1817 αναφέρει τον χαλβά και τα στραγάλια των Φαρσάλων ως τα (αξιολογότερα της Θεσσαλίας).
Σύμφωνα με στοιχεία του εκπαιδευτικού Αθανασίου Καρατόλια, ο Φαρσαλινός χαλβάς είναι τουρκικής προελεύσεως. Άρχισε να παρασκευάζεται μόνο στα Φάρσαλα κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας, από Τούρκους, τεχνίτες.


Ο καλύτερος όμως τεχνίτης όπως αναφέρει ο παραπάνω εκπαιδευτικός, ήταν ο Τούρκος Νουρίς ο οποίος στην αρχή παρασκεύαζε τρία είδη χαλβά για να καταλήξει στον σαπουνέ χαλβά.

Χάρτινα γλυπτά




Ο Allen και η Patty Eckman δημιουργούν εντυπωσιακά γλυπτά από χαρτί εμπνευσμένα από την αμερικανική κουλτούρα, χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική που οι ίδιοι έχουν εφεύρει.
Η τεχνική τους αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη που πλέον έχει και ιδιόκτητο εμπορικό σήμα. Σήμερα είναι γνωστή ως η μέθοδος Eckman.


Η διαδικασία της μεθόδου αυτής μοιάζει αρκετά με την μέθοδο δημιουργίας γλυπτών από ορείχαλκο, μόνο που το τελικό προϊόν είναι ελαφρύτερο, καθαρά λευκό και απίστευτα λεπτομερές χάρη στη φύση του υλικού που χρησιμοποιείται.


Ενώ η Patty εμπνέεται από τα πουλιά, την άγρια φύση και τα λουλούδια, ο Allen Eckman είναι γοητευμένος από την ινδιάνικη κληρονομιά του. Η προγιαγιά του ήταν Cherokee κάτι που τον επηρεάζει και στις δημιουργίες του.
Απολαύστε τα!

επικοινωνιστε μαζι μας