Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Οι περιστεριώνες της Θεσσαλίας



Οι περιστεριώνες των κυκλαδίτικων νησιών δεν αποτελούν μοναδικότητα για την Ελλάδα, καθότι παρόμοια κτίσματα και με ανάλογο ιδιαίτερο ενδιαφέρον συναντούμε στη δυτική Θεσσαλία, δηλαδή, στα χωριά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσης.
Οι κάτοικοι αυτών των αγροτικών χωριών, μαζί με τα άλλα οικόσιτα ζώα και πτηνά, εκτρέφανε και εκτρέφουν ακόμα και σήμερα περιστέρια για το νόστιμο κρέας τους.


Οι περιστεριώνες αυτοί, που βρίσκονται διάσπαρτοι στα διάφορα πεδινά χωριά, είναι κτισμένοι παραπλεύρως της αγροτικής κατοικίας και του αχυρώνα, μέσα στον οικισμό και ξεχωρίζουν μεταξύ τους στην αρχιτεκτονική δομή, ανάλογα με τα υλικά κατασκευής τους.
Με βάση τα υλικά κατασκευής τους, διακρίνονται σε 6 κατηγορίες:
α) Πλίνθινοι περιστερώνες
β) Τσίγκινοι περιστερώνες
γ) Ξύλινοι Περιστερώνες
δ) Τούβλινοι περιστερώνες
ε) Τσιμεντοπλίνθινοι περιστερώνες
στ) Μικτής κατασκευής περιστερώνες.


Όλοι τους είναι λιτά διώροφα κτίσματα, με σκέπαστρα κεραμοσκεπή ή με μεταλλικά ελάσματα (τσίγκους) ή με ξύλινες τάβλες.
Εξωτερικά στα τοιχώματα υπάρχουν τετράγωνές ή τρίγωνες οπές εισόδου ¬ εξόδου των πτηνών (φωλίτσες). Ο εσωτερικός χώρος χρησίμευε για αποθήκη ή για άλλη χρήση.
Στην κατασκευή τους λαμβάνονταν υπόψη τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των περιστεριών από τις νυφίτσες, τα φίδια κλπ.


Ένας περίπατος και μια πιο προσεχτική ματιά στα διάφορα καραγκουνοχώρια της περιοχής θα σας δώσει την ευκαιρία να τους ανακαλύψετε.
Εμείς παρουσιάζουμε ένα δεύτερο δείγμα από την συλλογή μας για να πάρετε μια γεύση από αυτούς τους αξιοπρόσεχτους περιστεριώνες που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν μνημεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

επικοινωνιστε μαζι μας