Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Αφιέρωμα στην 3η ηλικία...



Η ηλικία δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα. Ο καθένας μπορεί να γίνει γέρος. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι απλά να ζήσεις πολύ.
Don Marquis,
Η διαδικασία της γήρανσης σε έχει αρπάξει για τα καλά, όταν δεν αισθάνεσαι πια την παρόρμηση να πετάξεις μια χιονόμπαλα.
Doug Larson,
Πρέπει πάντα να φυλάει κανείς μια αμαρτία για τα γεράματά του.
Alexandre Vialatte,
Οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουνε επειδή γερνάνε. Γερνάνε επειδή σταματούν να παίζουνε.
Oliver W. Holmes,
Τα γεράματα είναι όταν μιλάς με το «εσύ» σε όλους, ενώ όλοι σου μιλούνε με το «εσείς».
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΤΟΥΣ "ΠΑΠΟΥΔΕΣ" ΚΑΙ ΤΙΣ "ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ"
ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΑΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:
"ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΗΜΟΥΝΑ
ΚΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΘΑ ΄ΡΘΕΙΣ..."

Στη μάχη της συλλογής της σοδειάς



Μετά από μια ακόμη κουραστική άνοιξη κι ένα ψυχοφθόρο καλοκαίρι έφτασε ο χρόνος για τους αγρότες του Βαλτινού και ευρύτερα του νομού Τρικάλων για τη συλλογή της σοδειάς.
Οι μηχανές των τρακτέρ, των συλλεκτικών μηχανών για το καλαμπόκι έχουν πάρει στην κυριολεξία φωτιά. Οι δρόμοι και τα χωράφια κατακλύζονται καθημερινά από τα μηχανήματα και τους ανθρώπους που ρίχνονται για μια ακόμη χρονιά στην μάχη της συλλογής των αγροτικών προϊόντων που μετέπειτα θα πουληθούν για να καλύψουν τα έξοδα και τις ανάγκες των νοικοκυριών.


Σήμερα στα χωράφια, οι εικόνες διαφέρουν σε σχέση με το καλοκαίρι, που το καταπράσινο τοπίο ήρθε να αντικατασταθεί με το κίτρινο και το καφετί, βάζοντας τους τίτλους του τέλους σε μια καλλιεργητική περίοδο.
Στο Βαλτινό οι αγρότες ξεκίνησαν και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν από τα χωράφια την σοδειά του καλαμποκιού.


Χάραμα πριν ακόμη ο ήλιος ανατείλει τα χωράφια σφύζουν από ζωή. Στη συνέχεια, όλες αυτές οι εικόνες της φασαρίας, των έντονων γενικά συζητήσεων, θα μεταφερθούν στα ξηραντήρια και στις αποθήκες των εμπόρων για την πώληση των προϊόντων.
Μια επίσκεψη την εποχή αυτή στα χωράφια του Βαλτινού μπορεί να διαπιστώσει κανείς την αγωνία και το μόχθο των αγροτών, εκεί όπου δίνουν τον αγώνα δρόμου, πριν τους τα χαλάσει ο καιρός, για τη συλλογή της παραγωγής..


Η φετινή χρονιά ήταν σχετικά καλή για το προϊόν που ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες.
«Ο κόπος της φετινής χρονιάς δεν πήγε χαμένος. Η απόδοση των χωραφιών είναι ικανοποιητική αφού η παραγωγή αγγίζει και ξεπερνά σε ορισμένες των περιπτώσεων τα 1.300 το στρέμμα.
Πάντως, οι αγρότες έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους. Μέχρι την ολοκλήρωση της συλλογής το άγχος τους θα είναι έντονο για την συγκομιδή, αλλά και για το δύσκολο χειμώνα που θα έχουν μπροστά τους…

επικοινωνιστε μαζι μας