Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση φωτογραφίας στο κέντρο Κλιάφα


Μικρή απόλαυση. Μετά το όργωμα ένα ποδόλουτρο στην τσίγκινη σκάφη

 
Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της εταιρείας Κλιάφα με την ευκαιρία του συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών του ΦΙΛΟΣ, το οποίο και φιλοξενεί, οργανώνει έκθεση φωτογραφίας, ντοκουμέντων και γραπτών μαρτυριών με τίτλο, «Τρίκαλα 1950-1960. Η δεκαετία της ανασυγκρότησης και των προσδοκιών».

Παρά την ξυπολησιά τα παιδιά έπαιζαν ανέμελα στο χωματόδρομο

Τα Τρίκαλα του 1950 ήταν μια πόλη χωρίς καμιά υποδομή. Δρόμοι χωμάτινοι, δίκτυο υδρεύσεως και αποχετεύσεως ανύπαρκτο, σχολεία που υπολειτουργούσαν. Μια πόλη με μεγάλη ανεργία και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και μια κοινωνία με περιορισμένες ελευθερίες – ακόμα και ο σύλλογος γονέων για να συνέλθει έπρεπε να έχει την άδεια της αστυνομίας- με ένα μέρος του πληθυσμού να βρίσκεται στις φυλακές και στον Άη Στράτη και ένα άλλο πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κυρίως των ορεινών περιοχών, κυριολεκτικά να πένεται.

Γεφύρια δεν υπήρχαν και τα αυτοκίνητα μετατρέπονταν σε αμφίβια.

Το μέλλον αβέβαιο αλλά η εσωτερική δύναμη του καθενός μεγάλη. Οι Τρικαλινοί της δεκαετίας του 1950, παραμερίζοντας τα όποια συναισθήματα τους, ρίχτηκαν στη δουλειά χωρίς να έχουν την πολυτέλεια της επιλογής. Καμιά δουλειά δεν ήταν παρακατιανή. Με σθένος και υπομονή βάδισαν αργά αλλά σταθερά στο δρόμο της δημιουργίας.

Το φιλανθρωπικό σωματείο «Αγία Βαρβάρα» προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες των φτωχών για ένδυση.

Αν κάτι μπορούν να μας διδάξουν οι φωτογραφίες της έκθεσης μαζί με τα ντοκουμέντα της εποχής και τις μαρτυρίες που παρατίθενται είναι πως η χώρα μας έχει ζήσει καταστάσεις πολύ χειρότερες από τη σημερινή.
Η γνώση ενός τόσου ζοφερού παρελθόντος είναι μια πηγή διδαχής και αισιοδοξίας. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος αυτής της έκθεσης.

επικοινωνιστε μαζι μας