Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Η λαϊκή αγορά των Τρικάλων



Η λαϊκή αγορά είναι εβδομαδιαία διοργάνωση πώλησης φρέσκων τροφίμων με κύριο σκοπό την προμήθεια του πληθυσμού με βασικά προϊόντα διατροφής κατευθείαν από τον παραγωγό. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να διοχετεύσει τα προϊόντα του κατευθείαν στον καταναλωτή.
Βέβαια εκτός από γεωργικά τρόφιμα στην λαϊκή αγορά συναντούμε και άλλα προϊόντα, διατροφής και μη, π.χ. ψάρια, ρουχισμό, εργαλεία και άλλα.


Η κεντρική λαϊκή αγορά των Τρικάλων διοργανώνεται μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, σε προκαθορισμένο μέρος.
Διαρκεί ορισμένες ώρες. Συνήθως από το πρωί (επτά η ώρα) μέχρι το μεσημέρι (τρεις ή τέσσερις).
Οι πάγκοι είναι φορητοί, συναρμολογούνται το πρωί και αποσυναρμολογούνται στο τέλος της αγοράς.
Η λαϊκή αγορά των Τρικάλων, με την σημερινό χαρακτήρα της, έχει τις ρίζες της στα χρόνια της προσάρτησης της Θεσσαλίας στην Ελλάδα.


Διαβάζουμε χαρακτηριστικά σε έναν παλιό «οδηγό των οδών της πόλεως Τρικάλων» έκδοσης του 1960 αναφορικά με την λαϊκή αγορά:
«Στο κέντρο της πόλης κάθε Δευτέρα γίνεται η εβδομαδιαία αγορά, που συγκεντρώνει πλήθος ανθρώπων, εμπόρων και παραγωγών. Τέτοια κίνηση σε λίγες πόλεις της Ελλάδος παρουσιάζεται. Τυριά βούτυρα, αυγά, πουλερικά, παστάλια, φασόλια, φακές, κουκιά, ρεβύθια και λογιών λογιών άλλα είδη προσφέρονται από τους χωρικούς.



Αξίζει δε να μνημονεύσουμε τη σπιτική χειροτεχνία που προβάλλεται προς πώληση. Βελέντζες ολόμαλλες φλοκάτες ή χρωματιστές, κουβέρτες χωρίς φλόκο, καρπέτες, κιλίμια, στρωσίδια μάλλινα ή τράγια, μπέρτες τράγινες (καπότες), κάπες κι ολόμμαλες χοντρές κάλτσες. Όλα αυτά τα πωλούν γυναίκες Ασπροποταμίτισσες και Σαμαριναίες, που με τα χέρια τους τα δουλεύουν».


Στην πόλη των Τρικάλων, η λαϊκή αγορά, αποτελεί παράδοση για πολλά χρόνια τώρα και δεν είναι απλώς μια παράδοση που πρέπει να διατηρηθεί για λόγους πολιτισμικούς, αλλά είναι και επιτακτική ανάγκη για να κερδίσει το χαμένο της έδαφος σε σχέση με τις υπεραγορές. Χωρίς τη σχέση μεσαζόντων, από την παραγωγή στην κατανάλωση, με τιμές ελκυστικότερες από εκείνες των υπεραγορών.
Η λαϊκή αγορά ήταν πάντα κέντρο συνάντησης και επαφής με άλλους κατοίκους της περιοχής, γνωστούς και φίλους, ανάγκη το ίδιο σημαντική και τότε και τώρα. Και προτεραιότητα είχε η αγορά φρέσκων προϊόντων σε χαμηλές τιμές.


Άσκηση του επαγγέλματος
Για την άσκηση του επαγγέλματος πωλητή στις λαϊκές αγορές απαιτείται ειδική άδεια, οι προϋποθέσεις της οποίας καλύπτονται από τον νόμο.
Πριν από λίγα χρόνια, στην πόλη των Τρικάλων, άρχισαν να λειτουργούν και άλλες λαϊκές αγορές, σε άλλες γειτονιές.


Πάντως, η λαϊκή αγορά πέρασε μια κρίση στην καταναλωτική εποχή μας, από την επίθεση των πολυκαταστημάτων και των super market. Όμως ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ξανά την αξία της και να προτιμάει τις αγορές του πάλι από αυτή. Μπορεί οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής μας, να μην αφήνουν αρκετό χρόνο για να επισκεφτούμε τη λαϊκή αγορά –ενδεχομένως έχουμε «βολευτεί» κάνοντας όλες μας τις αγορές από το super market – αλλά αν αναλογιστούμε την ποικιλία των προϊόντων και τις φθηνές τιμές ίσως να αναθεωρήσουμε και να την επισκεπτόμαστε τακτικότερα.


Έτσι μπορεί κανείς ψωνίζοντας στη λαϊκή αγορά, να κάνει την βόλτα του, να κάνει ένα διάλειμμα απ’ τη μονοτονία της καθημερινότητάς του και να ερευνήσει ταυτόχρονα την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων, οι οποίες πολλές φορές είναι καλύτερες από αυτές των super market. Έχει διαπιστωθεί πως κατά το μεσημέρι, στη λαϊκή αγορά, οι τιμές «πέφτουν» κατακόρυφα, αλλά δυστυχώς για τα ευπαθή προϊόντα «πέφτει» και η ποιότητα. Γι’ αυτό αν είναι να προμηθευτεί κανείς ευαίσθητα είδη, είναι καλό να μην πάει προς το τέλος και ας είναι πιο φθηνά.


Τώρα όσον αφορά για το ποιοι συνήθως έχουν την καλύτερη ποιότητα, είθισται αυτοί να είναι οι παραγωγοί, γιατί τα είδη τους είναι πιο φρέσκα και δεν έχουν μείνει στο ψυγείο, όπως συμβαίνει με τους εμπόρους. Επίσης οι παραγωγοί ξέρουν καλύτερα το προϊόν, μιας και είναι αυτοί που το καλλιεργούν και επιπλέον μπορείτε να τους θέσετε τις ερωτήσεις σας σχετικά με αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας