Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Τα κουρεία – Μπαρμπέρικα



Μια συλλογή από διάφορες φωτογραφίες με παλιά μπαρμέρικα μας μεταφέρουν νοερά στον χώρο της μαγευτικής ατμόσφαιρας του μπαρμπέρικου, όπου το κούρεμα και το ξύρισμα είναι ένα μόνο μέρος του τελετουργικού, ενώ συνολικά η εμπειρία είναι μια διαδικασία χαλάρωσης, απόλαυσης και ανανέωσης.


Εκεί όπου οι πελάτες μπορούν να χαλαρώσουν, να απολαύσουν το κούρεμα ή το ξύρισμα με τη φαλτσέτα, να συναντήσουν γνωστούς και φίλους, να έρθουν σε επαφή με νέο κόσμο, ακόμη και να κλείσουν δουλειές.


Το κουρείο δεν είναι ένας απλός χώρος καλλωπισμού, αλλά εντευκτήριο, χώρος χαλάρωσης και επικοινωνίας. Εκεί οι άνδρες φτιάχνουν τις δικές τους εκλεκτικές κοινότητες για να ζήσουν τις μικρές τους απολαύσεις.

Τα κουρεία, υπήρξαν πάντα χώροι ανταλλαγής ιδεών και πληροφοριών για τα συμβαίνοντα, τόσο στη στενή κοινωνία του χωριού, όσο και στις μεγαλουπόλεις.


Οι μπαρμπέρηδες - κουρείς ήταν, ανέκαθεν, διαμορφωτές κοινής γνώμης και αποτελούσαν τον επίλεκτο φίλο και σύμβουλο στη ζωή του πελάτη για όση ώρα δέχονταν την περιποίησή τους.
Ο πελάτης σ’ αυτούς εμπιστευόταν την εμφάνιση, την κομψότητα, αλλά και πολλές φορές τα μυστικά και τα προβλήματά του.


Όταν όμως ήρθε η στιγμή να συνταξιοδοτηθούν οι παλιοί μπαρμπέρηδες, αντικαταστάθηκαν από τα μεγάλα κομμωτήρια, όπου ο άνδρας νιώθει πάντα άβολα, ιδιαίτερα εκτεθειμένος και καθόλου στα "νερά του".


Από την άλλη, οι παλιοί κουρείς δεν φρόντισαν να κληροδοτήσουν την τέχνη τους στα νέα παιδιά, υπήρχε βλέπετε, πάντα πολύ έντονο το ταμπού "να μην κλαπούν τα μυστικά τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας