Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Μνήμες και σκέψεις σχολικές



Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι μνήμες, οι σκέψεις και η συγκίνηση ξετυλίχθηκαν αυθόρμητα και ως εκ τούτου μια μικρή αναπόληση στα παλιά ήταν αναπόφευκτη.


Εδώ λοιπόν σ’ αυτό το σχολείο, γενεές και γενεές συναντήσαμε, μαζί την ανάγνωση τη γραφή, τη σκέψη, τη γνώση, την κοινωνική διάσταση του κόσμου...
Εδώ γράψαμε με το κονδύλι πάνω στην μαύρη πλάκα, και με την κιμωλία στον πίνακα τα πρώτα μας γράμματα α, β, γ, δ…
Σ’ αυτή την αυλή, αγόρια και κορίτσια, σαν πολύβουα μελίσσια, παίξαμε, γελάσαμε, κλάψαμε και ματώσαμε τα γυμνά γόνατά μας.


Εδώ σ’ αυτό το σχολείο νοιώσαμε την καλοδιαλεγμένη, για να αντέχει στη συχνή χρήση, βέργα του δασκάλου, και το επίπονο τράβηγμα του αυτιού «για να γίνουμε άνθρωποι», όπως λέει ο Καζαντζάκης...
Εδώ, μέσα στη βαρυχειμωνιά, κουβαλήσαμε στα παγωμένα χέρια μας, μαζί με τη φορτωμένη με βιβλία και τετράδια σάκα, ξύλα για τη σόμπα.



Εδώ γευτήκαμε το γάλα σκόνη και το κίτρινο τυρί της αμερικάνικης βοήθειας, για να σταθούμε στα πόδια μας...
Εδώ ανακαλύψαμε ότι πέρα από τον εαυτό μας υπάρχει και ο άλλος, ο διαφορετικός, ο ανταγωνιστής...


Εδώ ανακαλύψαμε ακόμα τη συλλογικότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, που πλουτίζουν και νοηματοδοτούν την κοινωνική συμβίωση...
Εδώ σφραγίσαμε βαθιές φιλίες που ούτε ο χρόνος ούτε οι αποστάσεις μπόρεσαν να ξεθωριάσουν...


Αλλάζουν όμως οι καιροί κι όλα αυτά περνούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Η σχολική εμπειρία, όπως και να το κάνουμε, είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας, ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Ζώσες μνήμες που γεφυρώνουν τον χρόνο φωτίζοντας το χθες και σηματοδοτώντας το αύριο.


Το δημοτικό σχολείο είναι ένας χώρος, όπου αρχίζουν να πλάθονται οι αξίες και οι αρχές που δημιουργούν υπεύθυνους κι ενεργούς Πολίτες.
Το λιγότερο που οφείλουμε στα σχολεία είναι ο σεβασμός. Και ο μόνος τρόπος για να τους αποδοθεί αυτός ο σεβασμός είναι να φροντίσουμε ώστε να διατηρήσουν για πάντα το ρόλο, τον προορισμό και τον σκοπό που είχαν όταν φτιάχτηκαν.
Διότι η επένδυση στην Παιδεία, αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο προς την Ανάπτυξη, η οποία, με τη σειρά της, αποτελεί τη μόνη διέξοδο από τη σημερινή κρίση».
«Καλή σχολική χρονιά και καλή προσαρμογή σε όλα τα παιδιά, στους γονείς, και στους δασκάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας