Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Επιστροφή στις ρίζες λόγω κρίσης

Το λαογραφικό μουσείου Δενδροχωρίου και η πλίθινη αγορά στον Πρόδρομο Καρδίτσας.



Ήθη και έθιμα του τόπου μας τα οποία έμειναν στο περιθώριο τις τελευταίες δεκαετίες έρχονται στο προσκήνιο μιας και η κρίση μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τις ρίζες μας για να προχωρήσουμε μπροστά.
Ήδη έχουν διατυπωθεί προτάσεις για την ανάδειξη της παράδοσης και σύνδεσής της με την τοπική οικονομία. Υπάρχει μάλιστα και σχετικό μέτρο μέσω του LEADER μέσω του οποίου μπορούν να χρηματοδοτηθούν τέτοιες προτάσεις. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για τη στέγαση του λαογραφικού μουσείου Δενδροχωρίου μέσω της αξιοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος.
Δεν είναι όμως η μόνη προοπτική σε επίπεδο Θεσσαλίας. Υπάρχουν και άλλες, πιο τολμηρές ίσως, που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το καραγκούνικο χωριό στον Πρόδρομο της Καρδίτσας.
Η «πλίθινη αγορά Προδρόμου», όπως έχει ονομαστεί, θα είναι κατασκευασμένη με υλικά που χρησιμοποιούνταν για αιώνες στην πεδινή ζώνη, όπως οι ωμόπλινθοι (τα γνωστά πλιθιά), η πέτρα, το ξύλο, και το κεραμίδι, αναδεικνύοντας τις αρχιτεκτονικές παραδόσεις της περιοχής, ώστε να μετατραπεί σε έναν άνετο και ελκυστικό χώρο εμπορίας των προϊόντων που παράγονται τοπικά (κυρίως τρόφιμα και ποτά, αλλά και χειροτεχνικά είδη).
Αποτελεί επομένως, μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαφημιστούν και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής.

επικοινωνιστε μαζι μας