Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Να μετατρέψουμε το θυμό μας σε δημιουργικότητα



Είναι φανερό ότι το κυρίαρχο συναίσθημα της κοινωνίας αυτή τη στιγμή που διανύουμε είναι ο θυμός και η αίσθηση της απελπισίας. Είναι πολλοί εκείνοι που ποντάρουν σ’ αυτό το βαρύ κλίμα κι ακόμα περισσότεροι όσοι το εντείνουν χωρίς να έχουν δόλια πρόθεση. Το υγιές αίτημα ωστόσο κάθε κοινωνίας που βιώνει μια κρίση είναι το ξεπέρασμά της. Δεν υπονοώ κάποια αυταπάτη. Ο πόνος είναι δεδομένος. Και δε θέλω να προτρέξω. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και η ίδια η γέννηση συνοδεύεται από ωδίνες. Αν ωστόσο επιμείνουμε συλλογικά να θρηνούμε και να εστιάζουμε στις αρνητικές συνέπειες της κρίσης, αυτές οι συνέπειες θα διογκώνονται σε βαθμό που θα μας πνίγουν και θα μας κάνουν έρμαια των επιθετικών μας ενστίκτων.
Χρειάζεται μια στοιχειώδης ψυχραιμία και μια επιθυμία να ορθοποδήσουμε, ώστε να κατανοήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς μας συμβαίνει. Γι’ αυτό λέω ότι είναι πολύ σημαντικό να διαβάσουμε και να πληροφορηθούμε από πολλές πλευρές και χωρίς προκαταλήψεις σχετικά με τα όσα συμβαίνουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΣΙΤΣΑΝΗ



Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου ώρα 7 το απόγευμα και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρικκαίων το «ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, οργανώνει εκδήλωση με θέμα το Ελληνικό τραγούδι μέσα από τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη.
Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο διακεκριμένος Μουσικολόγος βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, κος Μάρκος Δραγούμης και ο ερευνητής και συγγραφέας κος Θεόφιλος Αναστασίου.
Το μουσικό πρόγραμμα με την Ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης» σε ειδική σύνθεση θα περιλαμβάνει, διασκευές τραγουδιών του Τσιτσάνη για πιάνο και τσέλο που επιμελήθηκε ο συνθέτης και πιανίστας Σάκης Κοντονικόλας, για τρεις κλασικές κιθάρες από μαθητές του Μουσικού Σχολείου διασκευασμένα από τον καθηγητή τους κιθαριστή και συνθέτη Γιάννη Μπέη, τραγούδια που θα ερμηνεύσει η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου με τη επιμέλεια του καθηγητή τους Μιχάλη Σαμαρτζή και μια σειρά τραγουδιών που με τη συνοδεία της ορχήστρας θα ερμηνεύσουν η Ασπα Τσίνα και η Μαρία Πουλιανίτη.
Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος «ο Τσιτσάνης Ταξιδεύει στην Ελλάδα και τον Κόσμο», οι εκδηλώσεις του οποίου άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι στα Τρίκαλα και θα ολοκληρωθούν το 2015 που θα χαρακτηρισθεί ως έτος Βασίλη Τσιτσάνη, καθώς τότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα γίνονται δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πρωτοβουλία του «ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ» που σκοπό έχουν, με όχημα τη μουσική και το τραγούδι να αναδείξουμε και να διαδώσουμε την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση, καθώς και τις αξίες που πρεσβεύει ο λαϊκός μας πολιτισμός.
Σημειώνεται πως η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά με υψηλής ποιότητας εικόνα και ήχο στο διαδίκτυο, καθώς και από τα ραδιόφωνα, τα web tv και τα λοιπά ΜΜΕ της ομογένειας ανά τον κόσμο.

επικοινωνιστε μαζι μας