Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Το πέρασμα της Αφροδίτης, μεταξύ ηλίου και γης


Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο έγινε ορατό από τη Γη. Η Αφροδίτη διήλθε μεταξύ του Ηλίου και του πλανήτη μας, κάτι το οποίο θα επαναληφθεί το 2117.
Στη διάρκεια αυτής της σπάνιας διέλευσής της «η Αφροδίτη έμοιαζε με μια σκοτεινή κουκκίδα πάνω στην ηλιακή επιφάνεια».



Στην Ελλάδα το φαινόμενο άρχισε να εξελίσσεται την Τετάρτη 6 – 6 – 2012, από τις 01:09 ώρα και διήρκεσε έξι ώρες και 40 λεπτά. Ήταν ορατό από πολλές ηπείρους.
Η παρακολούθησή του έγινε με τηλεσκόπια που είναι εφοδιασμένα με φίλτρα για την ηλιακή ακτινοβολία. Χάρη σε αυτά, έγιναν πολύτιμες παρατηρήσεις και μελέτες για την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, η οποία είναι 100% πυκνότερη της γήινης και διακρίνεται για τις συχνές όξινες βροχές.
Χάρη στη σπάνια αυτή διέλευση, θα επαναπροσδιοριστεί καλύτερα η απόσταση του Ηλίου απ τον πλανήτη μας και άλλους στο ηλιακό μας σύστημα,
Οι επιστήμονες μελετούν ήδη τις εναλλαγές στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, προσπαθώντας να αντιληφθούν, πώς ακριβώς συντελούνται οι αλλαγές στη γήινη.
Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι 100 φορές πιο πυκνή από αυτή της Γης, με βασικό συστατικό το διοξείδιο του άνθρακα και σύννεφα θειικού οξέως που συντείνουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ανεβάζει τη θερμοκρασία της επιφάνειάς της στους 482 βαθμούς Κελσίου.

επικοινωνιστε μαζι μας