Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Εικόνες του χωριού


Το πλύσιμο των ρούχων στο ποτάμι.


Παλιότερα, πριν την καθιέρωση του πλυντηρίου στα νοικοκυριά, οι νοικοκυρές, για την μπουγάδα τους και το πλύσιμο των ρούχων της οικογένειας, έστηναν το πλυσταριό τους σε διάφορα σημεία των ποταμών.


Εκεί στη Σαλαμπριά, όπου αντιλαλούσε ολόκληρη η ποταμιά από τις φωνές και τα τραγούδια των γυναικών, εκεί όπου οι νοικοκυρές έδιναν τον αγώνα τους για την καθαριότητα των ρούχων, εκεί όπου εξελίσσονταν οι καλύτερες στιγμές των παιδιών μέσα στο νερό με τα διάφορα παιχνίδια τους, εκεί όπου η επικοινωνία γινόταν ζωντανή και «έβγαιναν» όλες οι τοπικές ειδήσεις, εκεί στήνονταν τα υπαίθρια πλυσταριά και δημιουργούνταν ένας τόπος συνάθροισης, επικοινωνίας και χαράς.


«Μια πούλια ειν’ στον ουρανό, μια λυγερή στον κάμπο,
υφαίνει τα μεταξωτά, τα νερατζιά μαντίλια.
Στον ουρανό τα ύφαινε, στον κάμπο τα λευκαίνει
και στο νερό της ποταμιάς βαρεί και τα κρουσταίνει».
Θεσσαλικό τραγούδι


Το πλύσιμο γίνονταν σε τακτά διαστήματα και βέβαια, όταν είχε ηλιοφάνεια.
Μάζευαν τ’ άπλυτα σε κοφίνια, τα φορτώνανε στο γάιδαρο ή στο κάρο και τα μεταφέρανε στο ποτάμι. Μαζί τους, φρόντιζαν να υπάρχουν καζάνια, σκάφες, ταψιά κόφες, κόπανοι, ξύλα για τη φωτιά, κι έφτιαχναν το φυσικό τους πλυσταριό.

Σύκο 5 λόγοι που κάνει καλό στην υγεία μας



Το σύκο αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Πολλοί όμως φοβούνται να το καταναλώσουν γιατί θεωρούν ότι έχει πολλές θερμίδες. Η αλήθεια είναι ότι ένα μέτριο σύκο (50γρ) μας δίνει περίπου 37 θερμίδες οι οποίες προέρχονται κυρίως από σάκχαρα. Όμως το σύκο είναι ένα φρούτο που προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό και θα πρέπει να αποτελεί μέρος της διατροφής μας. Έτσι οι λόγοι που κάνουν το σύκο απαραίτητο για την υγεία μας είναι ότι:

1. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
Το σύκο έχει καθαρτικές ιδιότητες καθώς περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες αλλά και πολλά σάκχαρα. Ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται ολόκληρο η καθαρτική του δράση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

επικοινωνιστε μαζι μας