Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

H πανσέληνος του Αυγούστου


Η τελευταία μέρα του καλοκαιριού μας αποχαιρετάει με πανσέληνο. Είναι η δεύτερη πανσέληνος που γίνετε μέσα στον ίδιο μήνα. Η πρώτη έγινε στις 2 Αυγούστου και η δεύτερη, και πιο «σπάνια», σήμερα 31 Αυγούστου 2012.
Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο να παρατηρούνται δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα αποκαλείται μπλε, όχι μόνο επειδή είναι ασυνήθιστη, αλλά επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε. Και όχι για μια νύχτα, αλλά για χρόνια...
Γι αυτό, αυτή την πανσέληνο την τιμούμε με ένα τραγούδι του Δημήτρη Τσιγάρα με τίτλο «Αχ φεγγάρι μου γεμάτο», που ερμηνεύει η Μαριαλένα Γιάνναρου.


Ο Ληθαίος κι ο Ασκληπιός



Ο ποταμός Ληθαίος είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων.
Οι όχθες του είναι μια όαση ηρεμίας, ανάμεσα στους σημερινούς έντονους ρυθμούς της πόλης των Τρικάλων και προσφέρονται για περπάτημα. Συνδέονται με δέκα γέφυρες, μισές από τις οποίες είναι για πεζούς. Η κεντρική γέφυρα η οποία είναι τοξωτή και μεταλλική, κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 1886.



Απέναντι από την κεντρική γέφυρα, σε μια άλλη πεζογέφυρα, υπάρχει το άγαλμα του Ασκληπιού φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θεόδωρο Βασιλόπουλο.
Ο Ληθαίος ήταν γνωστός στην αρχαιότητα ως ο τόπος γέννησης του θεού Ασκληπιού. Σύμφωνα με τον Στράβωνα λεγόταν ότι κοντά στο Ληθαίο γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής.



Σήμερα ο Ληθαίος προσφέρει ανάσες δροσιάς στον επισκέπτη, γραφικές γωνιές ανάπαυλας από την καθημερινότητα, αλλά και λαμπρό πεδίο δράσης για φωτογραφικές εξορμήσεις. Μερικές φωτογραφίες παρουσιάζουμε παρακάτω.

επικοινωνιστε μαζι μας