Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Μνήμες και σκέψεις σχολικές



Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι μνήμες, οι σκέψεις και η συγκίνηση ξετυλίχθηκαν αυθόρμητα και ως εκ τούτου μια μικρή αναπόληση στα παλιά ήταν αναπόφευκτη.


Εδώ λοιπόν σ’ αυτό το σχολείο, γενεές και γενεές συναντήσαμε, μαζί την ανάγνωση τη γραφή, τη σκέψη, τη γνώση, την κοινωνική διάσταση του κόσμου...
Εδώ γράψαμε με το κονδύλι πάνω στην μαύρη πλάκα, και με την κιμωλία στον πίνακα τα πρώτα μας γράμματα α, β, γ, δ…
Σ’ αυτή την αυλή, αγόρια και κορίτσια, σαν πολύβουα μελίσσια, παίξαμε, γελάσαμε, κλάψαμε και ματώσαμε τα γυμνά γόνατά μας.


Εδώ σ’ αυτό το σχολείο νοιώσαμε την καλοδιαλεγμένη, για να αντέχει στη συχνή χρήση, βέργα του δασκάλου, και το επίπονο τράβηγμα του αυτιού «για να γίνουμε άνθρωποι», όπως λέει ο Καζαντζάκης...
Εδώ, μέσα στη βαρυχειμωνιά, κουβαλήσαμε στα παγωμένα χέρια μας, μαζί με τη φορτωμένη με βιβλία και τετράδια σάκα, ξύλα για τη σόμπα.

Πρώτη ημέρα στο σχολείο



Πρώτη ημέρα στο σχολείο… Δειλά δειλά, με επιφυλακτικά βήματα οι καινούργιοι μαθητές, τα πρωτάκια, πλησιάζουν στο σχολικό κτίριο κρατημένοι γερά από τα χέρια των γονιών.
Στα ματάκια τους μέσα στο θάμβος της πρώτης εμπειρίας, τρεμοπαίζουν όνειρα, απορίες, αμφιβολίες.
Ήδη εδώ και μέρες έγινε η προπαρασκευή για την σχολική εξόρμηση.
Μια προπαρασκευή υλική και ψυχική.
Τσάντες τετράδια μολύβια και σήμερα να, περιμένουν με χτυποκάρδι να γνωρίσουν αυτό το μυστήριο που λέγεται σχολείο!
Οι παλιοί ετοιμάζονται να δοκιμάσουν το μυστήριο της ανώτερης τάξης, αλλά έρχονται και με σκοπό να συναντήσουν τους παλιόφιλους και να διηγηθούν τις καλοκαιρινές στιγμές τους.
Θα πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός και μετά, καλή αρχή...
Καλή σχολική χρονιά!!!

επικοινωνιστε μαζι μας